BiH
0

Sutra u Sarajevu konferencija o ravnopravnosti spolova

FENA
Regionalna konferencija Gender akcioni plan i ravnopravnost spolova u svjetlu evropskih integracija bit će održana sutra u sarajevskom hotelu "Holiday Inn".

Cilj ove konferencije je, navodi se u saopćenju iz UNDP-ija, da se u pregovorima BiH s Evropskom unijom o stabilizaciji i pridruživanju, gdje će se zahtijevati različite pravne i administrativne reforme s ciljem da se Bosna i Hercegovina približi evropskim društvenim i političkim standardima, razgovara i o zabrani diskriminacije na osnovi spola koja čini konstitutivni dio evropskog pravnog naslijeđa (Acquis Communitaire).

Na ovoj konferenciji učestvovat će Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, Safet Halilović, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH, Kori Udovički, regionalna direktorica UNDP-a za Evropu i ZND, Christine McNab, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH, Michael Docherty, Delegacija Evropske komisije u BiH...

Okvirni cilj regionalne konferencije Gender akcioni plan i ravnopravnost spolova u svjetlu evropskih integracija jeste uvesti koncept ravnopravnosti spolova kao politički cilj te kao jedno od izuzetno važnih pitanja u kontekstu političkih procesa pridruživanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

Konkretni ciljevi su: izgradnja razumijevanja za integriranje koncepta ravnopravnosti spolova u okviru državne politike; istraživanje sličnosti različitih pristupa ovom pitanju u regiji; isticanje preporuka za političare koje bi bile svrsishodne prilikom tretiranja pitanja ravnopravnosti spolova u procesu priključenja EU; isticanje važnosti Gender akcionog plana za proces priključenja EU i davanje praktičnih savjeta kako da se zacrtani ciljevi u BiH dosegnu što prije, te preporuka za zemlje u regionu; podizanje svijesti u institucijama o pitanju jednakosti spolova i jačanje dijaloga s vladom tj. drugim relevantnim organizacijama u povodu implementacije postojeće i nove legislative o ravnopravnosti spolova u svjetlu evropskih integracija.

UNDP je globalna razvojna mreža Ujedinjenih naroda, zagovornik promjena koja povezuje zemlje u znanju, iskustvu i sredstvima kako bi pomogao ljudima da izgrade bolju budućnost.