{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sutra u Sarajevu konferencija o ravnopravnosti spolova

F
6.11.2007. u 17:03
0
0
Sutra u Sarajevu konferencija o ravnopravnosti spolova
0
Sutra u Sarajevu konferencija o ravnopravnosti spolova
Regionalna konferencija Gender akcioni plan i ravnopravnost spolova u svjetlu evropskih integracija bit će održana sutra u sarajevskom hotelu "Holiday Inn".
Cilj ove konferencije je, navodi se u saopćenju iz UNDP-ija, da se u pregovorima BiH s Evropskom unijom o stabilizaciji i pridruživanju, gdje će se zahtijevati različite pravne i administrativne reforme s ciljem da se Bosna i Hercegovina približi evropskim društvenim i političkim standardima, razgovara i o zabrani diskriminacije na osnovi spola koja čini konstitutivni dio evropskog pravnog naslijeđa (Acquis Communitaire).

Na ovoj konferenciji učestvovat će Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, Safet Halilović, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH, Kori Udovički, regionalna direktorica UNDP-a za Evropu i ZND, Christine McNab, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH, Michael Docherty, Delegacija Evropske komisije u BiH...

Okvirni cilj regionalne konferencije Gender akcioni plan i ravnopravnost spolova u svjetlu evropskih integracija jeste uvesti koncept ravnopravnosti spolova kao politički cilj te kao jedno od izuzetno važnih pitanja u kontekstu političkih procesa pridruživanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

Konkretni ciljevi su: izgradnja razumijevanja za integriranje koncepta ravnopravnosti spolova u okviru državne politike; istraživanje sličnosti različitih pristupa ovom pitanju u regiji; isticanje preporuka za političare koje bi bile svrsishodne prilikom tretiranja pitanja ravnopravnosti spolova u procesu priključenja EU; isticanje važnosti Gender akcionog plana za proces priključenja EU i davanje praktičnih savjeta kako da se zacrtani ciljevi u BiH dosegnu što prije, te preporuka za zemlje u regionu; podizanje svijesti u institucijama o pitanju jednakosti spolova i jačanje dijaloga s vladom tj. drugim relevantnim organizacijama u povodu implementacije postojeće i nove legislative o ravnopravnosti spolova u svjetlu evropskih integracija.

UNDP je globalna razvojna mreža Ujedinjenih naroda, zagovornik promjena koja povezuje zemlje u znanju, iskustvu i sredstvima kako bi pomogao ljudima da izgrade bolju budućnost.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: