BiH
7

Sutra u Sarajevu besplatno mjerenje krvnog pritiska i savjetovanje građana

FENA
U povodu obilježavanja Svjetskog dana hipertenzije, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu će 17. maja od 10.00 do 12.00 sati na platou ispred BBI centra organizirati besplatno mjerenje krvnog pritiska i savjetovanje građana.

Ljekari četiri klinike KCUS-a (Klinike za kardiologiju, Klinike za hemodijalizu, Klinike za nefrologiju i Klinike za neurologiju) dat će korisne savjete zainteresiranim građanima o tome kako se ponašati u slučajevima kada pacijent nije u stanju posjetiti ljekara u momentu povišenog krvnog pritiska.

Hipertenzija (povišeni krvni pritisak) je glavni uzrok razvoja moždanog udara, infarkta miokarda (srčanog udara), zatajenja srca, aneurizme arterija i nekih oblika hroničnog oštećenja bubrega.

Promjene u načinu prehrane i načinu života mogu pomoći pri nadzoru nad vrijednostima krvnog pritiska i umanjiti opasnost od većih komplikacija.

Međutim, kod bolesnika kod kojih su navedene promjene neučinkovite ili nedovoljne, potrebno je liječenje lijekovima, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću KCUS-a.