BiH
0

Sutra u FBiH počinju s radom notari

FENA
Otvaranjem 88 notarskih kancelarija sutra će u Federaciji BiH biti ozvaničeno uvođenje notarijata kao javne službe, odnosno početak primjene Zakona o notarima.

To je u izjavi za Agenciju FENA potvrdio predsjednik Notarske komore FBiH, notar Mušir Brkić, podsjećajući kako je 88 imenovanih notara upisano u imenik ove komore, te da su svi dobili odgovarajuće dozvole i rješenja o početku rada.

Prema njegovim riječima, istovremeno s uvođenjem notarijata prestaje funkcija sudova u oblastima koja će ubuduće biti u nadležnosti notara, a što podrazumijeva notarsku obradu isprava - sačinjavanje i ovjeravanje ugovora o prometu nekretnina i svih stvarnih prava te osnivačkih akata privrednih subjekata.

U nadležnosti notara su i ovjere potpisa, prepisa i rukopisa, te izdavanje potvrda i drugi pravni poslovi u oblasti imovinskih odnosa.

Predsjednik Notarske komore FBiH ocijenio je kako uvođenje notarijata kao javne službe Bosnu i Hercegovinu približava evropskim standardima u pogledu jačanja pravne sigurnosti građana i potencijalnih stranih investitora.