BiH
0

Sutra u Banjoj Luci prva zajednička sjednica vlada RS-a i FBiH

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U Banjoj Luci će sutra biti održana prva zajednička sjednica vlada Republike Srpske i Federacije BiH.

Entitetski premijeri i ministri razmatrat će pitanja koja se tiču zakonodavnog reguliranja pojedinih oblasti od obostranog značaja, te projekte saobraćajne infrastrukture, posebno koridora 5-C, a očekuje se da će biti riječi i o mehanizmu koordinacije.

Premijerka RS-a Željka Cvijanović je istakla da će na zajedničkoj sjednici vlada RS-a i Federacije BiH biti razgovarano o tome šta je urađeno i šta treba uraditi u okviru Reformske agende.

"Imamo akcione planove koji vrlo egzaktno pokazuju šta je koji nivo vlasti uradio i moram reći da smo mi zadovoljni našim rezultatima", rekla je ranije Cvijanović.

Najavila je i da će na sjednici biti riječi i o putnoj komunikaciji, odnosno najavljenoj izgradnji autoputa Beograd-Sarajevo, u okviru čega će se očekivati veliki aktivizam entitetskih vlada i ministarstava, koji će morati da sarađuju s nadležnim ministarstvom na državnom nivou.

"Ovo će biti neki prvi korak, nakon čega će naša radna grupa moći zajedno da radi na konkretnim stvarima, mislim na samu trasu i sve uslove koje je potrebno sagledati. Razgovarat ćemo i o finansijskoj konstrukciji", dodala je Cvijanović ističući da je potrebno da se entitetske vlade pripreme prije nego što taj projekt dođe na dnevni red da bude realiziran.

Razmijenit će i iskustva u primjeni novih zakona koji su usvojeni u RS-u u borbi protiv sive ekonomije, s obzirom na to da se i FBiH sprema da donese takve zakone.

"Na zajedničkoj sjednici definisat ćemo načine saradnje dviju entitetskih vlada - koliko će biti potrebno tih sjednica godišnje, s kojim razlozima i šta time treba da se postigne", navela je Cvijanović.

Na dnevnom redu bit će nekoliko tačaka, a uvjerena je da će usvojiti čitav niz dobrih mjera i zaključaka.

Sjednica će biti održana u Administrativnom centru Vlade RS-a, u Banjoj Luci, u 13:00 sati. Uoči zasjedanja bit će održani bilateralni sastanci ministara vlada RS-a i Federacije BiH od 12:00 do 13:00