BiH
0

Sutra Svjetski dan borbe protiv boli

FENA
Vlast BiH, umjesto da medicinskim institucijama omogući osnivanje ambulanti za terapiju boli, svojim neradom svakodnevno nam nanosi teške duševne boli, a što za posljedicu ima utjecaj na kvalitet života cijele nacije, stoji u saopćenju Udruženja invalidnih i hendikepiranih osoba u BiH upućenog u povodu obilježavanja 17. oktobra, Svjetskog dana borbe protiv boli.

Predsjednik Udruženja Aziz Tafro izrazio je nadu da će bh. javno zdravstvo biti osposobljeno da bi se počela borba protiv boli.

Svjetski dan borbe protiv boli obilježava se svakog 17. oktobra od 2000. kada je Svjetska zdravstvena organizacija donijela Deklaraciju o borbi protiv boli, a u kojoj se do 2010. priželjkuje svijet bez boli.

Prema definiciji Svjetskog udruženja za bol (IASP) bol je neugodan emocionalni i osjetni doživljaj povezan sa stvarnim ili potencijalnim oštećenjem tkiva.

Studije su pokazale da jedna trećina populacije u industrijski razvijenim zemljama trpi od hronične boli koja predstavlja veliki zdravstveni ekonomski i socijalni problem.

Svega 50 posto od ove populacije prima adekvatnu terapiju što za posljedicu ima veliki broj izostanaka s posla te prijevremenog odlaska u penziju.