Uprkos upozorenjima
0

Sutra stupa na snagu Odluka o načinu privatizacije Sarajevo-osiguranja

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U Službenim novinama Federacije BiH objavljena je Odluka o načinu, odnosno metodi privatizacije državnog kapitala u privrednom društvu Sarajevo-osiguranje. Riječ je o odluci zbog koje je Savez za bolju budućnost (SBB) najavio podnošenje zahtjeva za smjenu premijera FBiH Fadila Novalića ukoliko ne bude povučena.

Odluka je objavljena u Službenim novinama Federacije BiH broj 23/17, a stupa na snagu danom objavljivanja, odnosno sutra.

"Državni kapital koji iznosi 45,4938 posto ukupnih dionica društva Sarajevo-osiguranje d.d. Sarajevo ili 2.108.469 dionica, prodavat će se metodom neposredne pogodbe", piše u odluci koju potpisuje premijer FBiH Fadil Novalić.

Kako je objašnjeno, kriteriji prema kojima će vršiti bodovanje ponuda jesu: cijena (55 bodova), poslovni potencijal ponuđača (25 bodova), promet ponuđača (5 bodova), broj zaposlenih (10 bodova), ukupan kapital (10 bodova), prisutnost na tržištu osiguranja i strategija razvoja (20 bodova), prisutnost na tržištu osiguranja (10 bodova) i koncept poslovnog plana za Sarajevo-osiguranje d.d. Sarajevo (10 bodova).

Iz Vlade Federacije BiH jučer je saopćeno da je direktor Agencije za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine Amer Bekrić 13. marta 2017. godine, radi uvrštavanja u dnevni red naredne sjednice Vlade BiH, dostavio Vladi FBiH Prijedlog odluke o načinu, odnosno metodi privatizacije državnog kapitala u privrednom društvu Sarajevo-osiguranje d.d. Sarajevo, s potrebnim mišljenjima koja su propisana Poslovnikom o radu Vlade.

"Kolegij premijera Federacije Bosne i Hercegovine koji čine premijer Federacije BiH Fadil Novalić i dva dopremijera FBiH Jelka Milićević i Vesko Drljača, prihvatio je da Prijedlog odluke bude uvršten u Prijedlog dnevnog reda 96. sjednice Vlade Federacije BiH. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je jednoglasno usvojila predloženi dnevni red 96. sjednice na koji je bio uvršten Prijedlog odluke o načinu, odnosno metodi privatizacije državnog kapitala u privrednom društvu Sarajevo-osiguranje d.d. Sarajevo", saopćeno je iz Vlade FBiH.

O svemu se oglasio i Savez za bolju budućnost (SBB) čiji je Bekrić kadar, koji je saopćio da Agencija za privatizaciju FBiH može predlagati šta god hoće, ali to na kraju mora prihvatiti Vlada FBiH kao svoje rješenje i odluku.

Najavili su i kako će tražiti smjenu premijera FBiH Fadila Novalića ukoliko građanima BiH ne objasni kako firmu koja na računima ima 14 miliona želi prodati za osam miliona KM.

"Od Vlade FBiH SBB traži da poništi svoju odluku, a prije toga putem Agencije za privatizaciju FBiH i Sindikata Sarajevo-osiguranja dostavi tačne podatke o finansijskom i tržišnom stanju da bi se spriječila prevara članova Vlade i javnosti. Ukoliko se ovo ne dogodi, SBB će tražiti smjenu premijera Fadila Novalića zbog upornog pokušaja da realizira otimačinu Sarajevo-osiguranja", navode iz SBB-a.

Nakon jučerašnjeg sastanka Predsjedništva SDA, iz ove stranke je saopćeno kako Novalić ima punu podršku stranačkog rukovodstva te da iz SDA ocjenjuju kao opasan i po funkcioniranje pravne države štetan nalog predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića direktoru Agencije za privatizaciju da ne poštuje odluku Vlade.

"To je flagrantan primjer vaninstitucionalnog djelovanja te se s pravom postavlja pitanje krajnjeg motiva ovakvog postupanja", saopćeno je iz SDA.