{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sutra stupa na snagu izmijenjeni Poslovnik VSTV-a, slijede novi konkursi

F
FENA
18.7.2018. u 15:43
1
2
Sutra stupa na snagu izmijenjeni Poslovnik VSTV-a, slijede novi konkursi
1
Sutra stupa na snagu izmijenjeni Poslovnik VSTV-a, slijede novi konkursi
Foto: N. G./Klix.ba
Novi javni konkurs za popunu rukovodećih pozicija u pravosuđu Bosne Hercegovine trebao bi biti raspisan uskoro, a na temelju kriterija sadržanih u Izmjenama i dopunama Poslovnika o radu Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTVBiH) koji sutra stupa na snagu.
Sekretarijat VSTV-a, odnosno Odjel za imenovanja već je angažiran na pripremi teksta konkursa, koji će prije objavljivanja u dnevnim novinama biti proslijeđen rukovodstvu VSTV-a na odobrenje, saznaje Fena u tom regulatornom tijelu.

U međuvremenu su poništeni ranije raspisani konkursi za popunu čelnih pravosudnih funkcija, uključujući izbor, odnosno imenovanje glavnog tužitelja i dva zamjenika glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH, te određen broj drugih pozicija u tužiteljstvima i sudovima u BiH.

Poništavanje ranijih odnosno raspisivanje novih konkursa za spomenute pozicije postalo je aktuelno nakon usvajanja izmijenjenog VSTV-ovog Poslovnika o radu na sjednici 11. maja, a koji je usklađen s preporukama Evropske komisije (Peer Review), između ostalog, u dijelu koji se odnosi na postupak, procedure i kriterije imenovanja nositelja pravosudnih funkcija u BiH.

Kako je ranije najavio predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija, konkursi za popunu čelnih pozicija mogli bi biti raspisani do kraja jula ove godine.

"Konkurs, ne samo za glavnog tužioca Tužilaštva BiH i njegove zamjenike nego i za sve rukovodeće funkcije u pravosuđu će biti raspisan onda kada stupi na snagu novi Poslovnik VSTV-a. Novi Poslovnik stupa na snagu 19. jula i on predviđa da će svi konkursi za rukovodeće pozicije u pravosuđu biti poništeni i raspisani novi", kazao je ranije Tegeltija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: