BiH
0

Sutra stav skupštine RS-a o nezavisnom Kosovu

FENA
U Banjoj Luci će sutra 21. februara biti održana posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će biti zauzet stav povodom jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Protivljenje sazivanju posebnog skupštinskog zasjedanja izrazili su bošnjački poslanici u Skupštini RS-a, a šef poslaničkog Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) Ramiz Salkić smatra da Narodna skupština RS-a ne treba da zakazuje posebnu sjednicu u vezi s Kosovom jer je to pitanje susjedne države.

Skupština RS-a nema potrebu da se bavi pitanjem Kosova, kazao je Salkić uz napomenu da je vanjska politika na nivou Predsjedništva BiH.

Na dnevnom redu sjednice je samo jedna tačka - utvrđivanje stava Skupštine RS-a u vezi sa zajedničkom izjavom predsjednika RS-a, predsjednika Narodne skupštine i premijera RS-a povodom kosovske nezavisnosti.

S druge strane, poslanici SDS-a i SRS-a smatraju da to treba da bude samo polazna osnova za razgovor, a da će oni iznijeti i svoje druge prijedloge.

Opozicija u RS-u poziva aktuelnu vlast i premijera Milorada Dodika da ispuni predizborno obećanje na osnovu kojeg je osvojio glasove na općim izborima i omogući građanima pravo na referendum da bi se znao stav građana o budućnosti RS-a.

Najvši zvaničnici RS-a su u nedavnoj zajedničkoj izjavi ocijenili da je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova neprihvatljiv akt koji RS ne priznaje i ne prihvata te punim kapacitetom svojih predstavnika u zajedničkim organima, neće dozvoliti da bilo koji organ Bosne i Hercegovine donese odluku o priznavanju ili uspostavi međudržavnih veza s jednostrano proglašenim nezavisnim Kosovom.