{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sutra statusna konferencija u predmetu Vinko Kondić

F
19.6.2008. u 11:40
0
0
Sutra statusna konferencija u predmetu Vinko Kondić
0
Sutra statusna konferencija u predmetu Vinko Kondić
Statusna konferencija pred Odjelom I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine u predmetu Vinko Kondić bit će održana 20. juna, saopćeno je iz Suda BiH.
Optužnica tereti Vinka Kondića za krivična djela zločin protiv čovječnosti i organiziranje grupe ljudi i podstrekavanje na učinjenje krivičnih djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina.

Prema navodima u optužnici, Kondić je od juna 1991. kao član Izvršnog odbora Općinske organizacije SDS-a Ključ, načelnik SJB Ključ, član Kriznog štaba Ključ i član odbrane grada, zajedno s ostalim članovima SDS-a, vojnim i civilnim organima vlasti u općini Ključ učestvovao u činjenju krivičnih djela nad Hrvatima i Bošnjacima.

Optuženi je 18. novembra 1991. poduzeo aktivnosti na zaustavljanju konvoja s izbjeglicama iz Slunja, Republika Hrvatska. Tada je policija pod komandom Vinka Kondića izvela i slobode lišila najmanje 30 vojnosposobnih Hrvata. Nakon torture u SJB Ključ, civili su transportirani u već formirani logor „Stara Gradiška“.

Nadalje, u optužnici stoji da su od 27. maja 1992. do kraja augusta 1992. vojska i policija pretresale sela i naselja u Ključu, Sanici i drugim selima naseljenim Bošnjacima. Civili su nezakonito hapšeni i odvođeni u zatočeničke objekte osnovne škole u Sanici i Osnovne škole „Nikola Mačkić“ u Ključu, bivše željezničke stanice u Sanici i SJB Ključ. Prilikom nezakonitog hapšenja najmanje 1.161 muškarac u pratnji policije transportiran je u logor Manjača. Odmah po dolasku u logor jedan civil je podlegao od već zadobijenih udaraca, dok su još dva podlegla u logoru Manjača.

Prema navodima optužnice, vojska je 10. jula 1992. ušla u sela i zaseoke općine Ključ i tada su svi zatečeni muškarci privedeni u prostorije osnovne škole u Donjim Biljanima. Nekoliko muškaraca je potrpano u autobuse i odvezeno u nepoznatom pravcu, s tim da je ubijeno najmanje 219 osoba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: