{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sutra statusna konferencija u predmetu Momir Savić

F
1.7.2008. u 11:34
0
0
Sutra statusna konferencija u predmetu Momir Savić
0
Sutra statusna konferencija u predmetu Momir Savić
Statusna konferencija pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH u predmetu Momir Savić zakazana je za sutra, najavljeno je danas iz Suda BiH.
Optužnica tereti Momira Savića za krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

Prema navodima u optužnici, optuženi Savić je kao pripadnik neutvrđene paravojne formacije u vrijeme djelovanja Užičkog korpusa bivše JNA, a zatim kao komandir 3. čete Višegradske brigade Vojske RS-a, u periodu od aprila do septembra 1992. godine, vršio progon, ubistva, zatvaranje, silovanja, mučenje, te druga nečovječna djela usmjerena protiv bošnjačkog civilnog stanovništva na području općine Višegrad.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je Savić, 29. aprila 1992. godine, u grupi sa više srpskih vojnika, u selu Meremišlje, učestvovao u ispitivanju i premlaćivanju četiri bošnjačka civila, kao i u pljačkanju i paljenju kuća dva bošnjačka civila.

Nadalje, optužnica navodi da je Savić, 23. maja 1992. godine u grupi s još nekoliko srpskih vojnika, u naselju Drinsko, iz kuća izveo 10 bošnjačkih civila.

Nakon toga su ih, navodno, ispitivali i tukli, a zatim odveli na brdo tzv. "Kik" u šumu tzv. "Pušin Do" gdje su ih upotrebom vatrenog oružja lišili života. Prema navodima optužnice, 25. maja 1992. godine, Savić je, zajedno sa drugim srpskim vojnicima, učestvovao u premlaćivanju zarobljenih bošnjačkih civila. Istom prilikom optuženi Savić je, navodno, prilikom pokušaja bijega jednog civila, u njega pucao iz vatrenog oružja, te ga lišio života.

Od 7. juna 1992. do kraja septembra 1992. godine, kako navodi optužnica, Savić je, često naoružan dolazio u kuću jedne Bošnjakinje i silovao je, prijeteći joj da ne smije nikom ništa reći.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: