{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sutra statusna konferencija u predmetu Ante Kovać

F
2.7.2008. u 12:05
0
0
Sutra statusna konferencija u predmetu Ante Kovać
0
Sutra statusna konferencija u predmetu Ante Kovać
Statusna konferencija pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH, u predmetu Ante Kovać, zakazana je za četvrtak 3. jula u 9 sati u sudnici 5, najavljeno je danas iz Suda BiH.
Optužnica tereti Antu Kovaća za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Prema navodima u optužnici, optuženi Ante Kovać je u vremenskom razdoblju od aprila do kraja augusta 1993. godine, na području općine Vitez, kao komandant Brigadne vojne policije „Viteške brigade“ Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), izdavao naredbe vojnim policajcima i zajedno s njima vršio nezakonito lišavanje slobode i zatvaranje bošnjačkih civila. U prostorijama Radničkog univerziteta i Kino sale u Vitezu bilo je smješteno oko 250 osoba koje su držane u nehumanim uslovima. Zatvorene civile vojni policajci su izvodili na ispitavanja, te na prisilan rad na liniju razgraničenja između jedinica HVO-a i Armije BiH, izlažući ih opasnosti po život. Tom prilikom, navodno, određeni broj zatvorenika je poginuo.

U optužnici se navodi da je optuženi Kovać, 18. aprila 1993. godine, iz prostorija SDK izveo bošnjakinju i odveo u zgradu zv. “Crnogorka” gdje ju je silovao. Dalje se navodi da je optuženi Kovać, 30. augusta 1993. godine, silovao bošnjakinju u prostoriji Doma kulture, nakon čega joj je zaprijetio da će je ubiti ako to nekome kaže.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: