Sarajevo
0

Sutra sjednica Vijeća ministara BiH

FENA
Vijeće ministara BiH sutra u Sarajevu održat će redovnu 75. sjednicu.

Prva tačka dnevnog reda je Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2008. Na dnevnom redu je, između ostalog, i Prijedlog sporazuma o saradnji u području odbrane između Vijeća ministara BiH i Vlade Države Kuvajt te Nacrt osnova o pokretanju postupka za pristupanje BiH Konvenciji o promotivnom okviru sigurnosti i zdravlja na radu br. 187. iz 2006. i prihvatanje Preporuke vezane za promotivni okvir profesionalne sigurnosti i zdravlja br. 197. iz 2006., Međunarodne organizacije rada.

Raspravljat će se i o Nacrtu osnova o pokretanju postupka za pristupanje BiH Konvenciji o sigurnosti i zdravlju u poljoprivredi, br. 184. iz 2001. i prihvatanje Preporuke o sigurnosti i zdravlju u poljoprivredi, br. 192. iz 2001., Međunarodne organizacije rada kao i Nacrtu osnova o pokretanju postupka za prihvatanje Preporuke o razvoju ljudskih resursa, obrazovanju i stalnom usavršavanju br. 195. iz 2004., Međunarodne organizacije rada.

Na sjednici će biti razgovarano i o Nacrtu osnova za pristupanje BiH Međunarodnim zdravstvenim propisima i Nacrtu osnova za zaključivanje Kreditnog sporazuma između BiH i Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj za Projekat "Autoput Kakanj-Donja Gračanica" te Nacrtu osnova za zaključivanje Sporazuma o kreditu između BiH koju zastupa Ministarstvo finansija i trezora i Mađarske Izvozno-uvozne banke za Projekat "Tretman otpadnih voda u Čitluku".

Na predloženom dnevnom redu je i Nacrt odluke o ratifikaciji Sporazuma o vojnom grantu između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske, Odluka o prihvatljivosti i meritumu u predmetu broj CH/03/14587 Petar Subošić protiv BiH i FBiH te Prijedlog odluke o kriterijima za utvrđivanje novčane naknade za rad u upravnim odborima, nadzornim i drugim radnim tijelima iz nadležnosti institucija BiH - novi tekst.

Bit će raspravljano i o Prijedlogu odluke o formiranju Radne grupe za izradu Pravilnika o čuvanju i uništavanju oduzete opojne droge, psihotropnih supstanci, biljaka iz kojih se može dobiti opojna droga i prekursora, Prijedlogu odluke o upotrebi komunikacijskih prostorija i opreme "e Vlade" Vijeća ministara BiH te Prijedlogu odluke o uspostavljanju Sekretarijata Fonda za oporavak sektora preduzeća pri Direkciji za ekonomsko planiranje.

Ministri će razmatrati Informaciju o aktivnostima angažiranja međunarodnog finansijskog revizora za Bosansko-italijanski zajednički fond s Prijedlogom zaključaka, Informaciju o proizvodnji, prometu i uništenju prekobrojnog naoružanja i vojne opreme te Informaciju o Mapi puta za uspostavu e-Vlade u Vijeću ministara BiH.

Jedna od tačaka o kojoj će prema preloženom dnevnom redu biti govora na sjednici je i Informacija s prijedlogom zaključaka za međunarodni monitoring za Popis stanovništva, kućanstva i stanova u BiH 2011.

Na dnevnom redu je i Prijedlog mišljenja na amandmane na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o proizvodnji naoružanja i vojne opreme, saopćeno je iz Vijeća ministra BiH.