BiH
0

Sutra sjednica Vijeća ministara BiH

FENA
Vijeće ministara BiH održat će sutra u Sarajevu redovnu sjednicu.

Na dnevnom redu sjednice bit će, između ostalog, Nacrt zakona o Agenciji za razvoj informacionog društva BiH (ZARID) čiji je predlagač Ministarstvo komunikacija i prometa kao i Prijedlog zakona o programu zaštite svjedoka u BiH koji je predložilo Ministarstvo sigurnosti

Vijeće ministara razgovarat će i o Nacrtu osnove za zaključivanje Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Crne Gore o saradnji u oblasti kulture, Nacrtu osnova za pristupanje Evropskom sporazumu o dostavljanju molbi za pravnu pomoć (ETS No. 92, Strazburg, 27. januara 1977.) kao i Nacrtu osnova za vođenje pregovora i zaključivanje Ugovora između BiH i Republike Indije o uzajamnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima.

Bit će razmatrani i Nacrt osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o saradnji u oblasti poljoprivrede između Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Republike Poljske i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Nacrt osnova za prihvatanje Sporazuma o privilegijama i imunitetima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) kao i Nacrt osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Bjelorusije o ukidanju viza za putovanja za nosioce diplomatskih i službenih pasoša.

Na dnevnom redu je i Nacrt osnova za usaglašavanje i zaključivanje Protokola između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Estonije o implementaciji Sporazuma između BiH i EU o readmisiji osoba koje borave bez dozvole, Nacrt odluke o ratifikaciji Sporazuma o finansiranju između BiH i Međunarodne asocijacije za razvoj te Prijedlog programa saradnje u oblasti nauke, obrazovanja i kulture između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Bugarske za period 2008.-2010.

Ministri će razmatrati i Inicijativu za vođenje pregovora radi zaključivanja kreditnog sporazuma između BiH i Razvojne banke Vijeća Evrope za izgradnju državnog zatvora, Prijedlog strategije integrisanog upravljanja granicom u BiH te Prijedlog odluke o osnivanju Državne komisije za upravljanje granicom BiH.

Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o osnivanju Državne komisije za reviziju odluka o naturalizaciji stranih državljana u BiH, Prijedlog odluke o dodjeli finansijskih sredstava za rad Državne regulatorne agencije za radijaciju i nuklearnu bezbjednost u BiH u 2008. te Prijedlog odluke o rasporedu grant sredstava za "Pomoć programu sufinansiranja institucija kulture u BiH za 2008." također su na dnevnom redu sutrašnje 55. sjednice Vijeća ministara BiH.

Vijeće će razmatrat i Prijedlog odluke o imenovanju članova Savjeta za mjeriteljstvo BiH, Informaciju u vezi realiziranja Ugovora o reprogramu obaveza popune Protuvrijednosnog fonda po razmijenjenim notama s Vladom Japana od 1996. - 2000. te Informaciju o prijedlogu mjera u nadležnosti države u cilju ublažavanja cjenovnog udara na najugroženije kategorije stanovništva.

Na dnevnom redu su i Informacija o održavanju 35. Sajma poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajam šljive od 20. do 24. augusta u Gradačcu, Informacija o stanju Zgrade prijateljstva između BiH i Grčke, Izvještaj o načinu utroška sredstava angažovanih za potrebe obnove Zgrade prijateljstva između BiH i Grčke te Informacija o realizaciji zaključaka Vijeća ministara BiH s 52. sjednice održane 12. juna.

Prisutnim će biti predočena i informacija o Izradi NATO komunikacijske strategije BiH - Nominiranje predstavnika ministarstava koji će biti angažirani u sastav radne grupe za izradu NATO komunikacijske strategijeBiH.

Vijeće ministara BiH izjasnit će se i o davanju saglasnosti za imenovanje policijskog atašea Švicarske za BiH, zaključcima 31. sjednice Predstavničkog doma PSBiH, 17. sjednice Doma naroda PSBiH, 18. sjednice Doma naroda PSBiH, 21. sjednice Komisije za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma PSBiH, 2. sjednice Privremene zajedničke komisije za utvrđivanje stare devizne štednje građana BiH položene na račune domicilnih banaka i filijala u BiH te Zajedničke komisije za administrativne poslove oba doma PSBiH.

Bit će utvrđen i Prijedlog odgovora na poslaničko pitanje Milorada Živkovića, poslanika u Predstavničkom domu PSBiH čiji je predlagač Ministarstvo vanjskih poslova, najavljeno je danas iz Vijeća ministara BiH.