Nakon zahtjeva SDA
31

Sutra sjednica Kluba poslanika Bošnjaka Skupštine USK o smjeni Agana Bunića

M. N.
Predsjedavajuća Kluba poslanika Bošnjaka u Skupštini Unsko-sanskog kantona Ilda Alibegović zakazala je za utorak, 12. novembra, vanrednu sjednicu tog kluba s početkom u 11 sati.
Poslanici SDA u Skupštini USK uputili su pismeni zahtjev za održavanje sjednice Kluba Bošnjaka tražeći da na dnevnom redu budu dvije tačke i to Prijedlog odluke o razrješenju predsjedavajućeg Skupštine USK Agana Bunića i Prijedlog odluke o kandidatu za predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg iz reda bošnjačkog naroda.

Zastupnica Alibegović kazala je kako zahtjev nije zaprimila već je za njega saznala iz medija. Iako su joj rok dali do srijede, ona sjednicu zakazala odmaha sutra.

"Klub Bošnjaka ne može razmatrati smjenu, to može samo Skupština USK jer ga je imenovala za predsjedavajućeg. Klub Bošnjaka je Bunića delegirao kao kandidata i mi možemo razmatrati eventualno povlačenje njegove kandidature, a o tome svemu će sutra raspravljati nas 26", istakla je Alibegović.

SDA je u obrazloženju zahtjeva navela kako novonastale okolnosti izazvane plasiranjem kompromitirajućih sadržaja vezanih za Bunića, a čime se narušava dignitet najvišeg zakonodavnog organa u USK.

Zastupnici Alibegović su poručili da će, ukoliko ne zakaže sjednicu, istu sazvati 1/3 zastupnika u Klubu Bošnjaka uz pomoć sekretara Skupštine USK shodno Poslovniku.