Sarajevo
0

Sutra sastanak Komisije za državnu imovinu BiH

FENA
Sastanak Komisije za državnu imovinu Bosne i Hercegovine zakazan je za sutra u Sarajevu, a na dnevnom redu će biti Nacrt zakona o državnoj imovini koji je izradio predsjedavajući Komisije Zvonimir Kutleša.

"Njegova suština je, u odnosu na ranije prijedloge, u tome što sam nastojao, na neki način, pomiriti suprotstavljene stavove u pogledu potrebe za knjiženjem imovine BiH“, kazao je Kutleša danas za Fenu.

Dodao je da su bili različiti prijedlozi, odnosno neslaganja sa uknjižbom te imovine.

„Članovi komisije iz RS-a i sam premijer, izrazili su bojazan da nakon što se sva imovina uknjiži na Bosnu i Hercegovinu, da neće doći do drugog koraka, to jest brisanja Bosne i Hercegovine i uknjižbu nižih razina vlasti na imovinu koja njima pripadne. S druge strane je bio prigovor Sulejmana Tihića i određenog broja članova Komisije da neće biti pravnog kontinuiteta nasljeđivanja, dakle da će se prekinuti kontinuitet pravnog sljedništva sa SFRJ i Socijalističke Republike BiH na Bosnu i Hercegovinu ukoliko se imovina ne uknjiži na BiH“, kazao je Kutleša.

Ovim prijedlogom zakona sam, dodao je on, pomirio ta dva stava na način da sam predvidio da se istim zahtjevom, jednim činom sva imovina uknjiži na BiH, da se dakle tim istim aktom, zahtjevom kojeg bi podnio Ured za državnu imovinu, istovremeno izvrši brisanje BiH iz zemljišnih knjiga sa dijela imovine koja pripadne nižim razinama vlasti i tim istim aktom da se upišu te niže razine vlasti u zemljišne knjige kao nositelji prava vlasništva.

„Dakle, pomirio sam ta dva suprotstavljena stava i opravdano se nadam da ćemo sutra utvrditi nacrt zakona. Isto tako smo riješili, po mom mišljenju na kvalitetan način, i dilemu treba li imovina BiH koja se nalazi izvan granica BiH biti predmet podjele, raspodjele ili pak ne. Mišljenja sam da bi tu imovinu trebalo podijeliti, ali ne samo između entiteta, nego između države i entiteta“, kazao je Kutleša.

On smatra da je ovim prijedlogom zadovoljio sve strane i da nema razloga da se ovakav prijedlog ne prihvati.

"Nadam se da ćemo ga sutra utvrditi i ponuditi Vijeću ministara u formi nacrta. Mislim ako prođe komisiju, proći će lagano i Vijeće ministara i doći do parlamentarne procedure“, kazao je Kutleša.