BiH
0

Sutra saslušanje četiri osumnjičena za skrivanje Mladića

FENA
U istražnom odjeljenju Drugog općinskog suda u Beogradu sutra bi trebalo da budu saslušana četiri osumnjičena za pomaganje i skrivanje haškog optuženika Ratka Mladića.

Ni sud ni tužilaštvo nisu mogli da saopće imena osumnjičenih osoba zbog, kako su naveli, interesa istrage.

Kako je Tajugu rečeno u tom sudu, postoji mogućnost da se osumjičeni sutra ne odazovu pozivu suda i ne pojave se na saslušaju, jer se nalaze na slobodi.

Bivši načelnik vojne kontraobavještajne službe general Aco Tomić ranije je potvrdio da je pozvan na salušanje kod istražnog sudije, dok se o ostalim osobama samo špekuliralo nezvaničnim informacijama u medijima.

Drugo općinsko tužilaštvo početkom augusta uputilo je zahtjev za proširenje istrage protiv pet osoba u okviru postupka protiv 11 optuženih za pomoć Mladiću, kojima je 27. septembra počelo suđenje "iza zatvorenih vrata".

Na optuženičkoj klupi, zbog pomoći učiniocu poslije izvršenja krivičnog djela, nalaze se Jovo Đogo, Saša Badnjar, Marko Lugonja, Ljiljana Vasković, Stanko i Predrag Ristić, Ratko Vučetić, Borisav Ivanović, Bojan i Tatjana Vasković i Blagoje Govedarica.

Oni su optuženi da su u produženom trajanju sakrivali i na druge načine pomagali Mladiću, iako su znali da je tužilac Haškog tribunala podigao optužnicu protiv njega i tereti ga za 15 krivičnih djela.