BiH
0

Sutra sahrana akademika Nikole Kovača

FENA
Zajednička komemoracija posvećena uspomeni i djelu prof. dr. Nikole Kovača, bit će održana u Narodnom pozorištu u Sarajevu 26. septembra u 11.00 sati, a posljednji ispraćaj i sahrana na groblju Bare isti dan u 13.30 sati.

Na komemoraciji o životu i djelu prof. dr. Nikole Kovača govorit će: dekan Filozofskog fakulteta u Sarajevu prof. dr. Srebren Dizdar, rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Faruk Čaklovica, predsjednik Srpskog građanskog vijeća i Kulturnog društva "Prosvjeta" prof. dr. Mirko Pejanović, Gradimir Gojer uime Društva pisaca, akademik dr. Zdenko Lešić uime Akademije nauka i umjetnosti BiH, Gavrilo Grahovac uime Federalnog ministarstva za kulturu, a na groblju Bare govorit će doc. dr. Vesna Kreho i akademik dr. Juraj Martinović, saopćeno je iz Dekanata Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Profesor Kovač je bio istaknuti stručnjak iz oblasti francuske književnosti i civilizacije, te komparativne književnosti i likovne kritike. Kao autor brojnih radova iz navedenih oblasti, u svom dugogodišnjem naučnom i akademskom radu, svoje je znanje prenosio studentima i studenticama brojnih visokoškolskih ustanova, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u inostranstvu.

Profesor Kovač je obavljao i značajne društvene funkcije, između ostalih, bio je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi Republike Bosne i Hercegovine i ambasador BiH u Francuskoj.

Član je Akademije nauka i umjetnosti BiH od 2002. godine. Dobitnik je brojnih odlikovanja i priznanja poput Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva i nagrade Međunarodne lige humanista "Linus Pauling" i najviših odlikovanja Republike Italije i Republike Francuske.

Akademik dr. Nikola Kovač, redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, preminuo je 24. septembra u Sarajevu u 71. godini.