{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sutra ročište za izjašnjenje o krivnji u predmetu Lalović i drugi

F
27.1.2009. u 11:55
0
0
Sutra ročište za izjašnjenje o krivnji u predmetu Lalović i drugi
0
Sutra ročište za izjašnjenje o krivnji u predmetu Lalović i drugi
Ročište za izjašnjenje o krivnji pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH u predmetu Radoje Lalović i drugi zakazano je za sutra, 28. januara, najavljeno je iz Suda BiH.
Optužnica tereti Radoja Lalovića i Soniboja Škiljevića za krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

U optužnici se navodi da su optuženi Lalović i Škiljević od maja do sredine decembra 1992. postupajući u svojstvu upravnika (Radoje Lalović) odnosno zamjenika upravnika (Soniboj Škiljević) Kazneno- popravnog doma “Butmir” na Kuli, općina Ilidža, svjesno i voljno učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon nesrpskog stanovništva.

Optuženi Lalović i Škiljević su, navodno, učestvovali u teškom oduzimanju fizičke slobode osobama nesrpske nacionalnosti, tako što su stražari logora prihvatali civile koje su dovodili pripadnici vojske i policije tzv. srpske republike BiH te ih smještali u neuvjetne logorske prostorije, gdje su bili zatočeni u nečovječnim uvjetima, u različitom vremenskom trajanju.

U optužnici se dalje navodi da optuženi, iako su znali ili su mogli znati, navodno, nisu ništa poduzeli da bi spriječili podređene stražare i pripadnike vojske da odvode zatočene civile na nepoznate lokacije gdje su ih ubijali.

Na taj način je neutvrđenog datuma, u naznačenom periodu, određeni broj zatvorenika izveden i ubijen. Dalje se navodi da su stražari, uz navodno znanje, ohrabrenje i pristanak optuženih, fizički zlostavljali zatvorenike te ih odvodili na ispitivanje kod pripadnika policije i vojske, koji su ih zlostavljali.

Također, u optužnici se navodi da su optuženi Lalović i Škiljević sarađujući s civilnim i vojnim vlastima izvan logora, znali i odobravali sačinjavanje spiskova zatočenika koji su izvođeni na prinudne radove.

Određeni broj zatvorenika je prilikom izvođenja na prinudni rad na borbenim linijama izgubio život.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: