{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sutra ročište za izjašnjenje o krivnji u predmetu Lalović i drugi

F
27.1.2009. u 11:55
0
0
Sutra ročište za izjašnjenje o krivnji u predmetu Lalović i drugi
0
Sutra ročište za izjašnjenje o krivnji u predmetu Lalović i drugi
Ročište za izjašnjenje o krivnji pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH u predmetu Radoje Lalović i drugi zakazano je za sutra, 28. januara, najavljeno je iz Suda BiH.
Optužnica tereti Radoja Lalovića i Soniboja Škiljevića za krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

U optužnici se navodi da su optuženi Lalović i Škiljević od maja do sredine decembra 1992. postupajući u svojstvu upravnika (Radoje Lalović) odnosno zamjenika upravnika (Soniboj Škiljević) Kazneno- popravnog doma “Butmir” na Kuli, općina Ilidža, svjesno i voljno učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon nesrpskog stanovništva.

Optuženi Lalović i Škiljević su, navodno, učestvovali u teškom oduzimanju fizičke slobode osobama nesrpske nacionalnosti, tako što su stražari logora prihvatali civile koje su dovodili pripadnici vojske i policije tzv. srpske republike BiH te ih smještali u neuvjetne logorske prostorije, gdje su bili zatočeni u nečovječnim uvjetima, u različitom vremenskom trajanju.

U optužnici se dalje navodi da optuženi, iako su znali ili su mogli znati, navodno, nisu ništa poduzeli da bi spriječili podređene stražare i pripadnike vojske da odvode zatočene civile na nepoznate lokacije gdje su ih ubijali.

Na taj način je neutvrđenog datuma, u naznačenom periodu, određeni broj zatvorenika izveden i ubijen. Dalje se navodi da su stražari, uz navodno znanje, ohrabrenje i pristanak optuženih, fizički zlostavljali zatvorenike te ih odvodili na ispitivanje kod pripadnika policije i vojske, koji su ih zlostavljali.

Također, u optužnici se navodi da su optuženi Lalović i Škiljević sarađujući s civilnim i vojnim vlastima izvan logora, znali i odobravali sačinjavanje spiskova zatočenika koji su izvođeni na prinudne radove.

Određeni broj zatvorenika je prilikom izvođenja na prinudni rad na borbenim linijama izgubio život.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: