Sud BiH
0

Sutra ročište za izjašnjenje o krivnji u predmetu Ivanković i drugi

FENA
Ročište za izjašnjenje o krivnji pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH u predmetu Damir Ivanković i drugi zakazano je za sutra, najavljeno je iz Suda BiH.

Optužnica tereti Damira Ivankovića, Zorana Babića, Gordana Đurića, Milorada Radakovića, Milorada Škrbića, Ljubišu Četića, Dušana Jankovića i Željka Stojnića za krivično djelo zločina protiv čovječnosti.

U optužnici se navodi da su optuženi u svojstvu pripadnika interventnog voda policije Prijedor 21. augusta 1992. osiguravali sprovođenje konvoja autobusa i kamiona u kojima se nalazilo više od 1.200 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz banjalučke regije.

Prilikom zaustavljanja konvoja pored rijeke Ilomske na planini Vlašić je izvršena selekcija više od 200 vojnosposobnih muškaraca.

Pripadnici interventnog voda su učestvovali u izdvajanju muškaraca te njihovom sprovođenju do lokacije zvane “Korićanske stijene”, planina Vlašić.

Na toj lokaciji civilima je naređeno da kleknu na rub ceste, okrenuti prema provaliji, a zatim su usmrćeni pucanjem iz automatskog oružja. Nakon što su tijela ubijenih pala u provaliju, na njih su bacane granate i pucano je na tijela ubijenih i ranjenih. Na taj način je ubijeno više od 200 civila - muškaraca.

Optuženi Dušan Janković je prema navodima optužnice naredio te zajedno s ostalim optuženim počinio, učestvovao i pomagao u pripremanju i učinjenju progona.

Navodnim učešćem u prisilnom premještanju bošnjačkog i hrvatskog stanovništva s teritorije pod kontrolom srpskih vlasti, optuženi su učinili krivična djela ubijanja, prisilnog premještanja, nečovječnog postupanja, dok je optuženi Janković kao nadređena osoba, navodno, propustio da poduzme nužne i razumne mjere u sprječavanju činjenja navedenih djela i kažnjavanju počinilaca.