Banja Ilidža, Gradačac
0

Sutra puštanje u rad solarnog sistema

FENA
Centar za razvoj i podršku te Općina Gradačac, kao partner projekta, prigodnom će svečanošću 18. decembra obilježiti puštanje u rad solarnog sistema u Banji Ilidža u 12.00 sati.

Solarni kolektori za zagrijavanje vode, postavljeni na objekt Banje Ilidža, proizvedeni su u Gradačcu u okviru projekta "Proizvodnja i ugradnja solarnih sistema za zagrijavanje vode", koji se od maja ove godine realizira na pordučju općine Gradačac, saopćeno je iz Centra za razvoj i podršku.

Projekt ima za cilj pokrenuti mogućnosti za proizvodnju ovih sistema u BiH i potaknuti stanovništvo i privredni sektor na njihovo korištenje i širu primjenu.

Tri porodične firme iz Gradačca koje proizvode solarne kolektore za zagrijavanje vode, pored Banje Ilidža, te sisteme postavili su i na osam domaćinstava te četiri poslovna objekta u općini Gradačac.

Svečanosti u Banji Ilidža prethodit će zajednička posjeta kompaniji d.o.o. "Pilkom" Kerep, Gradačac i jednom domaćinstvu na čije objekte su također postavljeni solarni kolektori za zagrijavanje vode, kao i firmi d.o.o. "Delma" koja se bavi proizvodnjom tih kolektora.

Na događaj su pozvani predstavnici ministarstava Tuzlanskog kantona za urbanizam i zaštitu okolice, zdravstva, Federalnog ministarstva okoliša i turizma, kao i predstavnici susjednih općina iz regije i šire.