{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sutra protesti sindikata BiH pred zgradom Vlade FBiH

F
24.6.2008. u 13:08
0
0
Sutra protesti sindikata BiH pred zgradom Vlade FBiH
0
Sutra protesti sindikata BiH pred zgradom Vlade FBiH
Savez samostalnih sindikata BiH i sedam granskih industrijskih sindikata, članica tog saveza, sutra će u 11.55 sati pred zgradom Vlade FBiH u Sarajevu održati protest upozorenja radnika članova tih sindikata.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
- Radnici će krenuti iz Vilsonovog šetališta u 11.00 sati, gdje će mnogi pristići autobusima iz drugih gradova, a onda ćemo proći pored Parlamentarne skupštine BiH i u 11.55 sati svi biti pred zgradom Federalne vlade. Očekujemo da će na skupu biti prisutno između šest i osam hiljada nezadovoljnih radnika. Naime, očekuje se da iz drugih gradova radnici dođu u oko 120 autobusa, dok se iz Sarajeva očekuje od 1.500 do 2.000 radnika, rekao je danas u Sarajevu na konferenciji za novinare predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Edhem Biber.

Kako je rečeno, na protestu će biti radnici, članovi sindikata metalaca, hemije i nemetala, građevinarstva, grafičkih radnika, te sindikata rudarstva, šumarstva i prerade drveta, ali i određeni broj nezaposlenih osoba i radnika koji žele podržati kolege sindikaliste i koji trenutno neće biti na radnim zadacima.

Organizacija protesta već je najavljena policiji i drugim relevantnim organima.

Predsjednik Sindikata metalaca BiH Ismet Bajramović smatra da su protesti prilika i za 25.000 radnika kojima nije uvezan radni staž da iskažu svoje nezadovoljstvo.

Kao što je poznato odranije, Sindikat je još u januaru uputio 10 zahtjeva Vladi FBiH koji su kasnije preformulirani u pet zahtjeva, međutim, kako ističu iz ove najmasovnije organizacije radnika, Vlada još nije iskazala spremnost za dijalog.

Ako sutrašnji protesti ne daju željeni efekat za Sindikat, prema najavama predsjednika Saveza Edhema Bibera, bit će organizirani novi, masovniji protesti prije oktobarskih izbora, najvjerovatnije u septembru.

Biber je također dodao da nije isključena mogućnost da sutra bude zatražena i ostavka pojedinih federalnih ministara, istaknuvši da su radnici posebno nezadovoljni radom ministara Vahida Heće i Perice Jelečevića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: