{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sutra protest „Kaznimo nasilje, a ne žrtve!“

S
10.4.2009. u 12:55
0
7
Sutra protest „Kaznimo nasilje, a ne žrtve!“
0
Sutra protest „Kaznimo nasilje, a ne žrtve!“
Foto: Sarajevo-x.com
U subotu, 11.4.2009. u 13h u ulici Obala Kulina Bana – na prostoru između Pravnog fakulteta i Skenderije – održat će se protestni skup „Kaznimo nasilje, a ne žrtve!“.
Skup organizuje grupa studentica, u znak protesta zbog skandaloznih ishoda različitih slučajeva seksualnog nasilja – silovanja, seksualnog ucjenjivanja, zlostavljanja, prisilne prostitucije, zloupotrebe položaja i dr. u kojima nasilnici, i pored očitih i nedvosmislenih dokaza i iskaza žrtava, nisu zakonito kažnjeni za svoja kriminalna djela.

Umjesto da ovakve slučajeve zakonito procesuira i adekvatno sankcioniše, naša država zanemaruje odgovornosti koje je preuzela pred relevantnim međunarodnim institucijama, a naročito odgovornost koju ima prema nama kao svojim građanima/kama, i dopušta da oni prolaze nekažnjeno, mimo svake legalne procedure i temeljnog ljudskog morala.

Ovim putem želimo da podsjetimo odgovorne institucije i cjelokupnu bosanskohercegovačku javnost, da ovakvi slučajevi ne smiju tek tako pasti u zaborav, nakon što je pravosuđe propustilo da pošteno uradi svoj posao. Prema njima se ne smijemo odnositi kao da nas se ne tiču, jer se na taj način podstiče, odobrava i ohrabruje dalje vršenje nasilja, čija žrtva u svakom trenutku može postati bilo ko/ja od nas.

Zato pozivamo sve koji/e žele državu koja poštuje zakone, državu koja štiti žrtve, a ne nasilnike, društvo u kojem političke i društvene veze ne mogu biti propusnica za zlostavljanje i maltretiranje drugih, da nam se u subotu priduže i da zajedno pokažemo da nismo bespomoćne žrtve! Jer, ukoliko ne pružimo otpor nasilju, svojim ćutanjem ga podržavamo i ohrabrujemo, navodi se u pismu organizatorica protestnog skupa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: