BiH
0

Sutra prezentacija plana realizacije sredstava za rješavanje problema Roma

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović otvorit će sutra referalni sastanak na kojem će biti prezentirani Metodologija i Plan realizacije sredstava namijenjenih za implementaciju Akcionog plana BiH za rješavanje problema Roma iz oblasti stambenog zbrinjavanja, zapošljavanja, zdravstvene zaštite i evidentiranje uspostave baze podataka o Romima.

Ovom sastanku prisustvovat će predstavnici Evropske komisije, Ambasade Švedske u BiH, Vijeća Roma Federacije BiH, Vijeća Roma Republike Srpske i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Vijeće ministara BiH, na inicijativu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH pristupilo je sveobuhvatnom rješavanju problema Roma i usvojilo je Akcione planove za rješavanje problema Roma u oblasti zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja i zdravstvene zaštite, te time ispunilo uslove za pristupanje BiH Dekadi socijalnog uključenja Roma 2005-2015.

Na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH ove godine je, prvi put, osigurano tri miliona KM za implementaciju Akcionih planove za rješavanje problema Roma u oblastima zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja i zdravstvene zaštite. Izrađeni su i neophodni dokumenti za njihovu tehničku realizaciju.

Prezentaciju Metodologije i Plana realizacije sredstava namijenjenih za implementaciju Akcionog plana BiH za rješavanje problema Roma iz oblasti stambenog zbrinjavanja, zapošljavanja, zdravstvene zaštite i evidentiranje uspostave baze podataka o Romima organizirali su Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice u saradnji sa orgnizcijom BOSPO i uz podršku Evropske komisije.

Prezentacija će biti održana 22. juna u 12.00 sati u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, najavljeno je iz Kabineta ministra Halilovića.