BiH
0

Sutra potpisivanje memoranduma o razumjevanju i saradnji VSTV i SNCA

FENA
Memorandum o razumijevanju o nastavku saradnje Visokog sudskog tužilačkog vijeća BiH (VSTV BiH) i Švedske nacionalne sudske administracije (SNCA) bit će potpisan sutra na prigodnoj svečanosti u prostorijama VSTV-a BiH u Sarajevu.

Memorandum o razumijevanju je rezultat CARDS "Twining light" projekta podrške VSTV-u BiH koji je finansirala Evropska unija.

Prisutnima će se na ceremoniji potpisivanja obratiti prvi savjetnik i otpravnik poslova Delegacije Evropske komisije u BiH Marc VanbrabantH i Milorad Novković, predsjednik VSTV-a BiH.

Evropska unija je osigurala 250.000 eura za ovaj projekat koji se sastojao iz četiri komponente - konsolidacija mandata VSTV-a, pitanje ustavnih promjena, uvođenje bolje prakse u sudsku i tužilačku upravu, unapređenje budžetskog procesa i finansiranja sudova i tužlaštava u BiH i koordinacija između sudija, tužilaca i policije.

Tokom realizacije ovog projekta, predstavnici VSTV-a kao i drugi predstavnici BiH pravosuđa imali su priliku upoznati se sa radom i organizacijom švedskog sudskog i tužilačkog sistema i SNCA, koja je, kao državna institucija, u funkciji centralnog organa koji ima odgovornost za cjelokupnu koordinaciju švedskog pravosuđa.

Memorandum o razumijevanju predviđa nastavak saradnje VSTVBiH i SNCA u narednom periodu, najavljeno je danas iz VSTV-a BiH.