BiH
0

Sutra potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između BiH i Europol-a

FENA
Ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović i direktor Ureda Evropske policije (EUROPOL) Max Peter Ratzel potpisat će u Sarajevu u ponedjeljak, 2. marta, Memorandum o uspostavljanju sigurnosnog linka između Ministarstva sigurnosti BiH i EUROPOL-a.

Uspostava ove komunikacijske veze, poznatije kao mreža NEUS (za razmjenu informacija koje se ne mogu prenositi putem interneta), u cilju povezivanja sjedišta EUROPOL-a u Haagu sa zemljama koje nisu članice Evropske unije, predstavlja značajan korak u procesu ispunjavanja uvjeta za potpisivanje Operativnog sporazuma s EUROPOL-om.

Zaključivanje Operativnog sporazuma je obaveza BiH iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima, a BiH je korak bliže ka članstvu u evropsku zajednicu država i naroda.

Po okončanju, potpisivanja Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva sigurnosti BiH i EUROPOL-a, bit će održana pres-konferencija na kojoj će se medijima obratiti ministar Sadović i direktor Ureda EUROPOL-a Max Peter Ratzel, te enitetski ministri unutrašnjih poslova Stanislav Čađo i Muhidin Alić.

Na radnom sastanku, će osim pomenutih dužnosnika i predstavnika EUROPOL-a, prisustvovati rukovodioci policijskih agencija u BiH (SIPA-e, Granične policije, Službe za poslove sa strancima, Ureda za saradnju s INTERPOL-om, entitetskih MUP-ova, Policije Brčko Distrikta, MUP-a Sarajevskog kantona itd.), saopćeno je iz kabineta ministra Sadovića.