BiH
0

Sutra potpis na sporazum RS-a i Srbije o privrednoj saradnji

FENA
Potpredsjednici vlada bh. entiteta Republike srpske i Republike Srbije, Jasna Brkić i Mlađan Dinkić, potpisat će u ponedjeljak u Beogradu sporazum o saradnji u oblasti privrede kojim će, između ostalog, izraziti spremnost RS-a i Srbije da aktivno učestvuju u procesu regionalne ekonomske integracije.

Potpisivanju tog dokumenta prisustvovat će i predsjednik Vlade Srbije Mirko Cvetković, predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik i potpredsjednik „Fiat Group“ Alfredo Altavilla.

Sporazumom se iskazuje i uvjerenje da će se stvoriti nova klima u međusobnim ekonomskim odnosima, a prije svega rast ekonomske razmjene i investicija, koji su presudan faktor ekonomskog restrukturiranja i modernizacije, kao i povećanja obima međusobne trgovinske razmjene.

Entitetska vlada je na posljednjoj sjednici, usvajajući informaciju u vezi s potpisivanjem ovog sporazuma, zadužila Ministarstvo trgovine i turizma za realizaciju obaveza koje se odnose na subvencioniranu kupovinu automobila „fiat punto“ koji se proizvode u Kragujevcu po programu zamjene staro za novo, te Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za realizaciju obaveza iz sporazuma koje se odnose na subvencioniranu kupovinu traktora „IMT“ proizvedenih u Srbiji.

Također, zaduženo je Ministarstvo industrije, energetike i rudarastva za realizaciju obaveza iz sporazuma koje se odnose na prodaju namještaja proizvođača iz RS-a na teritoriji Srbije.

Tokom proslomjesečnog razgovora Dodika s potpredsjednikom Vlade Srbije i ministrom ekonomije i regionalnog razvoja Mlađanom Dinkićem u Banjoj Luci o unapređenju privredne saradnje konkretno je dogovoreno da se preduzmu neophodne radnje kako bi građani RS-a pod istim usvjetima kao i građani Srbije mogli da kupe vozilo „fiat punto“ koje se proizvodi u Kragujevcu i traktore „IMT“.

Dinkić je tada rekao da će cijene i uslovi kreditiranja u RS-u biti isti kao i u Srbiji, tako da će zainteresovani kupci nov, osnovni tip „fiat punta“ moći kupiti za 5.999 eura, uz kredit na sedam godina s kamatnom stopom od 4,5 posto godišnje.

Iste uslove kao RS-u, dodao je, Republika Srbija će ponuditi i Federaciji BiH.