{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sutra počinje obilježavanje "Dana BPK-a i općine Goražde"

F
14.9.2007. u 15:20
0
0
Sutra počinje obilježavanje "Dana BPK-a i općine Goražde"
0
Sutra počinje obilježavanje "Dana BPK-a i općine Goražde"
Uručenjem priznanja ljekarima goraždanske ratne bolnice u Domu mladih Centra za kulturu Goražde sutra će u Bosanskopodrinjskom kantonu Goražde započeti program obilježavanja 18. septembra, "Dana BPK-a i općine Goražde".
Programom Odbora za obilježavanje značajnih događaja i datuma iz odbrambenooslobodilačkog rata 1992.-1995., predviđeni su brojni događaji.

Između ostalog održat će se okrugli sto o temi "Operacija Krug i akcije za oslobođenje Goražda-kako se branilo i odbranilo Goražde" u okviru kojeg će biti prikazan dokumentarni film o dešavanjima tokom akcija oslobođenja Goražda te dodijeljene nagrade za najbolji literarni rad.

Uz prijem za predstavnike udruženja koja okupljaju boračku populaciju 18. septembra bit će upriličeno polaganje cvijeća na spomen- obilježje "Goražde grad heroj, svojim braniocima", a na Trgu branilaca grada bit će otvorena postavka portreta boraca poginulih u akcijama oslobođenja Goražda, a pred zgradama "Titanik" i "Biserna" upriličit će se otkrivanje spomen- ploča poginulim borcima i sugrađanima.

U Gradskoj galeriji bit će upriličena izložba slikara Džafera Cerića iz Sanskog Mosta, a za mlade Goražda održat će se i pop-rok koncert. Programom manifestacije predviđeni su i brojni sportski događaji poput tradicionalnog šahovskog turnira, turnira u stonom tenisu i šestog Memorijalnog košarkaškog turnira "Damir Kanlić Žućo" te takmičenja u sportskom ribolovu. Također, bit će održana i revijalna košarkaška utakmica ekipa u kolicima između KKK "Sarajevo" i KKK "Goražde".

Centralni događaj obilježavanja "Dana BPK-a i općine Goražde" bit će svečana akademija 18. septembra, a u okviru koje će uz koncert pjesama nastalih u ratu biti dodijeljena i najveća priznanja Općine Goražde.

Toga dana 1992. godine prvi put je oslobođeno Goražde operacijom "Krug" i "Drina". Odlukom Skupštine BPK-a ovaj datum je uvršten u kalendar obilježavanja značajnih događaja i datuma iz rata1992.-1995. godina i obilježava se kao "Dan BPK-a i općine Goražde".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: