{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sutra početak suđenja Vukoviću i Tomiću

F
3.12.2008. u 09:46
0
1
Sutra početak suđenja Vukoviću i Tomiću
0
Sutra početak suđenja Vukoviću i Tomiću
Početak glavnog pretresa pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH u predmetu Radomir Vuković i drugi zakazan je za sutra, najavljeno je iz Suda.
Optužnica Radomira Vukovića i Zorana Tomića tereti za krivično djelo genocid.

U optužnici se navodi da su optuženi Radomir Vuković i Zoran Tomić, u svojstvu specijalaca - policajaca 2. odreda Specijalne policije Šekovići MUP-a Republike Srpske (MUP RS), od 10. do 19. jula 1995. godine s namjerom da djelimično istrijebe grupu bošnjačkog naroda, učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao prisilno preseljenje oko 40 hiljada civila zaštićene UN zone Srebrenica, te pogubljenje više od sedam hiljada Bošnjaka.

U optužnici se također navodi da su optuženi Vuković i Tomić 12. jula 1995. godine učestvovali u pretresu bošnjačkih sela u okolini Potočara s ciljem njihovog istjerivanja i protjerivanja na područja pod kontrolom Armije RBiH.

Nadalje, u optužnici stoji da je optuženi Vuković, 13. jula 1995. godine učestvovao u zarobljavanju više hiljada muškaraca, Bošnjaka koji su pokušavali pobjeći iz zaštićene UN zone.

Istog dana optuženi Vuković i Tomić su, navodno, učestvovali u sprovođenju kolone od oko hiljadu zarobljenih Bošnjaka iz mjesta Sandići u skladište Zemljoradničke zadruge Kravica, znajući da će biti pogubljeni.

Nakon zatvaranja zarobljenih Bošnjaka u skladište, pripadnici Drugog odreda su iz automatskog naoružanja i bacanjem bombi ubijali zarobljene Bošnjake.

Optuženi Vuković je, navodno, učestvovao u likvidaciji zatvorenih Bošnjaka na način da je na njih bacao bombe.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: