Sutra početak suđenja Vukoviću i Tomiću

F
FENA
3.12.2008. u 09:46
0
1
Sutra početak suđenja Vukoviću i Tomiću
0
Sutra početak suđenja Vukoviću i Tomiću
Početak glavnog pretresa pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH u predmetu Radomir Vuković i drugi zakazan je za sutra, najavljeno je iz Suda.
Optužnica Radomira Vukovića i Zorana Tomića tereti za krivično djelo genocid.

U optužnici se navodi da su optuženi Radomir Vuković i Zoran Tomić, u svojstvu specijalaca - policajaca 2. odreda Specijalne policije Šekovići MUP-a Republike Srpske (MUP RS), od 10. do 19. jula 1995. godine s namjerom da djelimično istrijebe grupu bošnjačkog naroda, učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao prisilno preseljenje oko 40 hiljada civila zaštićene UN zone Srebrenica, te pogubljenje više od sedam hiljada Bošnjaka.

U optužnici se također navodi da su optuženi Vuković i Tomić 12. jula 1995. godine učestvovali u pretresu bošnjačkih sela u okolini Potočara s ciljem njihovog istjerivanja i protjerivanja na područja pod kontrolom Armije RBiH.

Nadalje, u optužnici stoji da je optuženi Vuković, 13. jula 1995. godine učestvovao u zarobljavanju više hiljada muškaraca, Bošnjaka koji su pokušavali pobjeći iz zaštićene UN zone.

Istog dana optuženi Vuković i Tomić su, navodno, učestvovali u sprovođenju kolone od oko hiljadu zarobljenih Bošnjaka iz mjesta Sandići u skladište Zemljoradničke zadruge Kravica, znajući da će biti pogubljeni.

Nakon zatvaranja zarobljenih Bošnjaka u skladište, pripadnici Drugog odreda su iz automatskog naoružanja i bacanjem bombi ubijali zarobljene Bošnjake.

Optuženi Vuković je, navodno, učestvovao u likvidaciji zatvorenih Bošnjaka na način da je na njih bacao bombe.


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: