{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sutra početak glavnog pretresa u predmetu Ratko Bundalo i drugi

F
25.2.2008. u 11:51
0
0
Sutra početak glavnog pretresa u predmetu Ratko Bundalo i drugi
0
Sutra početak glavnog pretresa u  predmetu Ratko Bundalo i drugi
Početak glavnog pretresa u predmetu Ratko Bundalo i drugi zakazan je za sutra u Sudu BiH. Optužnica tereti Ratka Bundala, Neđu Zeljaju i Đorđislava Aškrabu za krivično djelo zločina protiv čovječnosti.
Optužnica navodi da su optuženi od aprila 1992. do marta 1993. godine u okviru širokog i sistematičnog napada Vojske Republike Srpske, policijskih i paravojnih jedinica na bošnjačko stanovništvo općine Kalinovik, kao svjesni učesnici udruženog zločinačkog poduhvata, planirali, pokrenuli, učinili, poticali i pomagali progon cjelokupnog bošnjačkog stanovništva općine Kalinovik i dijelova stanovništva susjednih općina.

U izvršenju navedenih radnji optuženi Ratko Bundalo postupao je u svojstvu komandanta Taktičke grupe Kalinovik, Neđo Zeljaja kao komandir SJB Kalinovik i Đorđislav Aškraba kao osoba koja je nadzirala logor „Barutni magacin“.

Progon bošnjačkog stanovništva općine Kalinovik i susjednih općina izvršen je, navodno, na političkoj, nacionalnoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi i to ubistvima, prisilnim preseljenjem stanovništva, istrebljenjem, protuzakonitim zatvaranjem, mučenjem, silovanjima, prisilnim nestancima, samovoljnim uništavanjem imovine u velikim razmjerama, izgladnjivanjem stanovništva, nanošenjem velikih patnji i povreda tjelesnog integriteta, primjenjivanjem mjera zastrašivanja i terora i drugim nečovječnim djelima slične prirode, saoćeno je iz Suda BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: