{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sutra početak glavnog pretresa u predmetu Ratko Bundalo i drugi

F
FENA
25.2.2008. u 11:51
0
0
Sutra početak glavnog pretresa u predmetu Ratko Bundalo i drugi
0
Sutra početak glavnog pretresa u  predmetu Ratko Bundalo i drugi
Početak glavnog pretresa u predmetu Ratko Bundalo i drugi zakazan je za sutra u Sudu BiH. Optužnica tereti Ratka Bundala, Neđu Zeljaju i Đorđislava Aškrabu za krivično djelo zločina protiv čovječnosti.
Optužnica navodi da su optuženi od aprila 1992. do marta 1993. godine u okviru širokog i sistematičnog napada Vojske Republike Srpske, policijskih i paravojnih jedinica na bošnjačko stanovništvo općine Kalinovik, kao svjesni učesnici udruženog zločinačkog poduhvata, planirali, pokrenuli, učinili, poticali i pomagali progon cjelokupnog bošnjačkog stanovništva općine Kalinovik i dijelova stanovništva susjednih općina.

U izvršenju navedenih radnji optuženi Ratko Bundalo postupao je u svojstvu komandanta Taktičke grupe Kalinovik, Neđo Zeljaja kao komandir SJB Kalinovik i Đorđislav Aškraba kao osoba koja je nadzirala logor „Barutni magacin“.

Progon bošnjačkog stanovništva općine Kalinovik i susjednih općina izvršen je, navodno, na političkoj, nacionalnoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi i to ubistvima, prisilnim preseljenjem stanovništva, istrebljenjem, protuzakonitim zatvaranjem, mučenjem, silovanjima, prisilnim nestancima, samovoljnim uništavanjem imovine u velikim razmjerama, izgladnjivanjem stanovništva, nanošenjem velikih patnji i povreda tjelesnog integriteta, primjenjivanjem mjera zastrašivanja i terora i drugim nečovječnim djelima slične prirode, saoćeno je iz Suda BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: