{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sutra početak glavnog pretresa u predmetu Momir Savić

F
11.8.2008. u 16:37
0
0
Sutra početak glavnog pretresa u predmetu Momir Savić
0
Sutra početak glavnog pretresa u predmetu Momir Savić
Početak glavnog pretresa pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH, u predmetu Momir Savić, zakazan je za utorak 12. augusta s početkom u 9 sati u sudnici 8, najavljeno je iz Suda BiH.
Optužnica tereti Momira Savića za krivično djelo zločin protiv čovječnosti. Prema navodima u optužnici, optuženi Savić je kao pripadnik neutvrđene paravojne formacije u vrijeme djelovanja Užičkog korpusa bivše JNA, a zatim kao komandir 3. čete Višegradske brigade Vojske Republike Srpske, u periodu od aprila do septembra 1992. godine, vršio progon, ubistva, zatvaranje, silovanja, mučenje, te druga nečovječna djela usmjerena protiv bošnjačkog civilnog stanovništva na području općine Višegrad.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je Savić, 29. aprila 1992. godine, u grupi s više srpskih vojnika, u selu Meremišlje, učestvovao u ispitivanju i premlaćivanju 4 bošnjačka civila, kao i u pljačkanju i paljenju kuća 2 bošnjačka civila. Nadalje, optužnica navodi da je Savić, 23. maja 1992. godine u grupi s još nekoliko srpskih vojnika, u naselju Drinsko, iz kuća izveo 10 bošnjačkih civila. Nakon toga su ih, navodno, ispitivali i tukli, a zatim odveli na brdo zv. „Kik“ u šumu tzv. „Pušin Do“ gdje su ih upotrebom vatrenog oružja lišili života.

Prema navodima optužnice 25. maja 1992. godine Savić je, zajedno s drugim srpskim vojnicima, učestvovao u premlaćivanju zarobljenih bošnjačkih civila. Istom prilikom optuženi Savić je, navodno, prilikom pokušaja bijega jednog civila, u njega pucao iz vatrenog oružja, te ga lišio života.

Od 7. juna 1992. do kraja septembra 1992. godine, kako navodi optužnica, Savić je dolazio u kuću jedne Bošnjakinje i silovao ju je, prijeteći joj da ne smije nikom ništa reći.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: