{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sutra početak glavnog pretresa u predmetu Momir Savić

F
FENA
11.8.2008. u 16:37
0
0
Sutra početak glavnog pretresa u predmetu Momir Savić
0
Sutra početak glavnog pretresa u predmetu Momir Savić
Početak glavnog pretresa pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH, u predmetu Momir Savić, zakazan je za utorak 12. augusta s početkom u 9 sati u sudnici 8, najavljeno je iz Suda BiH.
Optužnica tereti Momira Savića za krivično djelo zločin protiv čovječnosti. Prema navodima u optužnici, optuženi Savić je kao pripadnik neutvrđene paravojne formacije u vrijeme djelovanja Užičkog korpusa bivše JNA, a zatim kao komandir 3. čete Višegradske brigade Vojske Republike Srpske, u periodu od aprila do septembra 1992. godine, vršio progon, ubistva, zatvaranje, silovanja, mučenje, te druga nečovječna djela usmjerena protiv bošnjačkog civilnog stanovništva na području općine Višegrad.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je Savić, 29. aprila 1992. godine, u grupi s više srpskih vojnika, u selu Meremišlje, učestvovao u ispitivanju i premlaćivanju 4 bošnjačka civila, kao i u pljačkanju i paljenju kuća 2 bošnjačka civila. Nadalje, optužnica navodi da je Savić, 23. maja 1992. godine u grupi s još nekoliko srpskih vojnika, u naselju Drinsko, iz kuća izveo 10 bošnjačkih civila. Nakon toga su ih, navodno, ispitivali i tukli, a zatim odveli na brdo zv. „Kik“ u šumu tzv. „Pušin Do“ gdje su ih upotrebom vatrenog oružja lišili života.

Prema navodima optužnice 25. maja 1992. godine Savić je, zajedno s drugim srpskim vojnicima, učestvovao u premlaćivanju zarobljenih bošnjačkih civila. Istom prilikom optuženi Savić je, navodno, prilikom pokušaja bijega jednog civila, u njega pucao iz vatrenog oružja, te ga lišio života.

Od 7. juna 1992. do kraja septembra 1992. godine, kako navodi optužnica, Savić je dolazio u kuću jedne Bošnjakinje i silovao ju je, prijeteći joj da ne smije nikom ništa reći.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: