{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sutra početak glavnog pretresa u predmetu Milorad Trbić

F
7.11.2007. u 16:39
0
0
Sutra početak glavnog pretresa u predmetu Milorad Trbić
0
Sutra početak glavnog pretresa u predmetu Milorad Trbić
Glavni pretres u predmetu Milorad Trbić, koji je optužen za krivično djelo genocid, počet će u četvrtak 8. novembra, saopćeno je iz Suda BiH.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Optužnica navodi da je od 11. jula do 1. novembra 1995. kao pomoćnik načelnika sigurnosti Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) i odgovorna osoba za rukovođenje četom vojne policije ove brigade Milorad Trbić svjesno učestvovao u prisilnom preseljenju bošnjačkog stanovništva iz srebreničke enklave te pogubljenju i pokopavanju vojnosposobnih muškaraca iz Srebrenice.

Optužnica navodi i to da je 14. jula 1995. ispred škole u Grbavcima zajedno s drugim pripadnicima čete vojne policije Zvorničke brigade pucao i ubio do 20 Bošnjaka koji su prethodno bili zatvoreni u fiskulturnoj sali.

Predmet Milorad Trbić šesti je predmet koji je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju ustupio pravosuđu BiH na daljnje procesuiranje. Optuženi je prebačen u Bosnu i Hercegovinu 11. juna 2007., a Sud je optužnicu, koju je prilagodilo Tužilaštvo BiH, prihvatio 27. jula.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: