{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sutra početak glavnog pretresa u predmetu Milorad Trbić

F
7.11.2007. u 16:39
0
0
Sutra početak glavnog pretresa u predmetu Milorad Trbić
0
Sutra početak glavnog pretresa u predmetu Milorad Trbić
Glavni pretres u predmetu Milorad Trbić, koji je optužen za krivično djelo genocid, počet će u četvrtak 8. novembra, saopćeno je iz Suda BiH.
Optužnica navodi da je od 11. jula do 1. novembra 1995. kao pomoćnik načelnika sigurnosti Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) i odgovorna osoba za rukovođenje četom vojne policije ove brigade Milorad Trbić svjesno učestvovao u prisilnom preseljenju bošnjačkog stanovništva iz srebreničke enklave te pogubljenju i pokopavanju vojnosposobnih muškaraca iz Srebrenice.

Optužnica navodi i to da je 14. jula 1995. ispred škole u Grbavcima zajedno s drugim pripadnicima čete vojne policije Zvorničke brigade pucao i ubio do 20 Bošnjaka koji su prethodno bili zatvoreni u fiskulturnoj sali.

Predmet Milorad Trbić šesti je predmet koji je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju ustupio pravosuđu BiH na daljnje procesuiranje. Optuženi je prebačen u Bosnu i Hercegovinu 11. juna 2007., a Sud je optužnicu, koju je prilagodilo Tužilaštvo BiH, prihvatio 27. jula.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: