Sud BiH
0

Sutra početak glavnog pretresa u predmetu Marko Adamović i drugi

FENA
Početak glavnog pretresa pred Odjelom I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine u predmetu Marko Adamović i drugi zakazan je za sutra.

Optužnica Marka Adamovića, Boška Lukića i Vinka Kondića tereti za krivična djela zločina protiv čovječnosti, te organiziranje grupe ljudi i podstrekavanje na učinjenje krivičnog djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina.

Sud je 2. jula donio rješenje o spajanju predmeta Marko Adamović i drugi i Vinko Kondić, te će se postupak ubuduće voditi pod brojem predmeta Marko Adamović i drugi.

Prema tužbenim navodima, Boško Lukić i Marko Adamović su od aprila do decembra 1992. godine, zajedno sa drugim članovima Kriznog štaba općine Ključ, planirali, pripremili, pokrenuli, pomagali i učestovovali u kampanji progona nesrpskog stanovništva općine Ključ.

Boško Lukić je postupao kao komandant Štaba TO općine Ključ, član Kriznog štaba općine Ključ i kao član Komande odbrane grada Ključa, dok je Marko Adamović djelovao u svojstvu člana Kriznog štaba općine Ključ, komandanta Komande odbrane grada Ključa i zamjenika komandanta Ključkog bataljona TO.

Prema navodima optužnice, Kondić je u svojstvu člana Izvršnog odbora općinske organizacije SDS u Ključu, načelnika SJB Ključ, člana Kriznog štaba Ključ i člana Odbrane grada, zajedno sa ostalim članovima SDS-a te vojnim i civilnim organima vlasti u općini Ključ, učestvovao u činjenju krivičnih djela nad civilnim hrvatskim i bošnjačkim stanovništvom.