BiH
0

Sutra otvaranje manifestacije "Igman 2008."

FENA
Tradicionalna manifestacija "Igman 2008. - odbrana slobode" bit će zvanično otvorena 31. jula na platou Sebilja - Baščaršija u Sarajevu, a otvorit će je gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac.

Potpredsjednik Organizacionog odbora manifestacije federalni ministar za pitanje boraca Zahid Crnkić naglasio je danas na pres-konferenciji, upriličenoj u povodu manifestacije u zgradi Vlade FBiH, da će na sam dan manifestacije na Igmanu biti upriličena tri programa i to vojne počasti i polaganje cvijeća i obraćanje na mezarjima na Velikom polju, Mrazištu i Brezovači, vjerski program, te kulturni dio programa koji će biti upriličen na Velikom polju na Igmanu.

Crnkić je naglasio da je cilj manifestacije "Igman 2008." okupiti što više građana i mladih ljudi, posebno povratnika u RS, te kazao da je najavljeno oko 90 autobusa građana iz svih dijelova BiH.

Istaknuo je da se u programu aktivnosti ministarstva koje on predvodi, manifestacija "Igman" smatra jednom od najvažnijih. Naglasio je da je to bio važan događaj ne samo za Sarajevo nego i cijelu BiH.

Prema riječima ratnog komandanta generala Ismeta Hadžića Mutavelije na toj manifestaciji, prvi put ove godine, okupit će se ljudi koji su kopali tunel Dobrinja - Butmir, te najavio održavanje sata historije.

Vojni muftija Ismail Smajlović istaknuo je značaj džamija na Igmanu gdje će 1. augusta biti održan vjerski dio programa te kazao da će kao dio manifestacije biti organiziran i marš nazvan "Mladi na putu života". Taj marš će se kretati relacijom Kovači - Butmir - Dobrinja - Igman, a najavljeno je oko stotinu sudionika.

Za sve zainteresirane koje žele prisustvovati manifestaciji na Igmanu 1. augusta u 8.30 sati bit će organiziran prijevoz autobusima GRAS-a iz sarajevskih općina Vogošća, Centar, Ilijaš, Novi Grad, Ilidža, Stari Grad, Trnovo, te u 8 sati s područja općine Hadžići.

Igmanska bitka se označava kao jedna od najznačajnijih bitaka za odbranu grada Sarajeva.