BiH
0

Sutra "oproštaj" s Carlom del Ponte

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Projekcija filma "Carlina lista" autora Marcela Schüpbacha bit će održana 13. decembra u UNITIC-ovoj kinodvorani u Sarajevu, a nakon toga slijedi i panel diskusija.

Povod za projekciju dokumentarnog filma i diskusiju je činjenica da istog dana u Haagu glavna tužiteljica ICTY-a Carla del Ponte u društvu evropske političke elite obilježava okončanje svog dugogodišnjeg mandata.

Ovaj projekt podrazumijeva četiri projekcije i četiri rasprave koje će biti održane istoga dana u četiri grada: u Haagu, Sarajevu (Udruženje Pravo Ljudski i IDC), Beogradu (Fond za humanitarno pravo) i Zagrebu (Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću).

Na pres-konferenciji upriličenoj povodom "oproštaja" s haškom tužiteljicom Carlom del Ponte govorili su prof. dr Zdravko Grebo i predsjednik Istraživačko dokumentacionog centra Mirsad Tokača.

Kako je rekao profesor Grebo namjera je da se preispita šta je Haški trubunal uradio, šta su uradile ličnosti koje su bile značajne za rad Tribunala ili pak šta nije urađeno.

Mirsad Tokača smatra da treba ići na objektiviziranje rada Tribunala i na konkretan razgovor o njegovim uspjesima i neuspjesima.

Kada je riječ o Carli del Ponte, on ističe da ne brani hašku tužiteljicu, ali da se u posljednje vrijeme svi neuspjesi stavljaju njoj na teret i ne razgovara o onome što neki drugi nisu uradili.

Na panel diskusiji u Sarajevu učestvovat će bivši glasnogovornik ICTY-a Refik Hodžić, predsjednik IDC-a Mirsad Tokača, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Zdravko Grebo i glavni tužitelj u BiH Marinko Jurčević.

Panelisti u Zagrebu su: prof. dr. Žarko Puhovski, prof. dr. Ivo Banac, prof. dr. Ivo Josipović, a u Beogradu: Nataša Kandić, Andrej Nosov i Biljana Vučo-Kovačević.

Organizator projekcije i panela je Udruženje "Pravo ljudski" iz Sarajeva, u suradnji s Amnesty International Film Festivalom 'Stiching Movies That Matter' iz Holandije te lokalnim partnerima: Istraživačko dokumentacionim centrom Sarajevo, Fondom za humanitarno pravo (Beograd) i Documentom iz Zagreba. Finansijsku podršku daju švicarska ambasada u Sarajevu i 'Stiching Movies That Matter'.