Parlament FBiH
0

Sutra odluka o smanjenju broja korisnika neratnih invalidnina

FENA
U Predstavničkom domu Federalnog parlamenta u Sarajavu za sutra je najavljeno izjašnjavanje poslanika o zakonskim izmjenama kojima Federalna vlada predlaže smanjenje broja korisnika takozvanih neratnih invalidnina u Federaciji.

Vlada zapravo traži da joj izmijenjeni zakon ostavi obavezu finansiranja iz federalnog budžeta neratnih invalidnina, naknada za tuđu njegu te za ortopedski dodatak samo osobama stopostotne i devedesetpostotne invalidnosti, a ne i korisnicima s ostalim procentima neratne invalidnosti kao što je sada slučaj.

Na osnovu sadašnjeg zakona, navedene prinadležnosti su, osim invalida, ostvarile mnoge osobe kojima pomoć treba zbog njihove prirodne starosti ili bolesti. Među korisnicima je veliki broj onih koji ostvaruju prava i na osnovu drugih zakona, obrazloženja su iz Federalne vlade.

  • Redukcijom broja korisnika, Vladi bi ostala obaveza da iz budžeta FBiH izdvaja oko 106 miliona KM godišnje u ovom segmentu socijalne zaštite, a kad bi udovoljila svim aplikacijama podnijetim na osnovu sadašnjeg zakona, do kraja godine trebala bi joj trećina cijelog federalnog budžeta, riječi su resornog federalnog ministra Perice Jelečevića. Aktuelni zakon, kada je donošen, projektovan je za oko 20.000 korisnika, a već u ovom trenutku na osnovu njega je urađeno između 120.000 i 130.000 rješenja. Aplikacija potencijalnih korisnika ima još, i to s tendencijom daljnjeg povećanja, napominje Jelečević.

To je finansijski potpuno neizdrživo, i sada odnosi veliki dio federalnog budžeta, a uprkos tome Federacija nema dobro rješenje u ovom segmentu socijalne zaštite, napomene su iz Federalne vlade.

O Vladinom novom prijedlogu bilo je dosad dosta rasprave i u Parlamentu Federacije. Dom naroda je dao podršku bez mnogo diskusije, ali je nakon toga, proteklog utorka otvorena veoma živa rasprava u Predstavničkom domu iz kojeg Vladi također treba odobrenje da bi izmijenjeni zakon mogao stupiti na snagu. Podnijeto je više amandmana kojima se traži da u Zakonu ipak ostanu prava nekih kategorija naratnih invalida s manjim procentom invalidnosti od stopostotne i devedesetpostotne. Vlada treba da se izjasni o tim prijedlozima.

Izjašnjavanje poslanika Predstavničkog doma prolongirano je za sutra u Sarajevu. Na osnovu rasprave od prošlog utorka, konačan ishod glasanja nije moguće procijeniti. Zasjedanje je tada proteklo u prisustvu velikog broja članova mnogih udruženja osoba s invaliditetom. Najviše je bilo članova koji imaju teškoće sa sluhom i govorom i koji se izričito protive Vladinim namjerama, dok su pojedini članovi udruženja slijepih i slabovidih osoba podržavali najavljene izmjene Zakona.

Uoči sutrašnje sjednice, jutros se saopćenjem za javnost oglasilo Udruženje invalidnih i hendikepiranih osoba u BiH.

  • Ukoliko se Parlament Federacije BiH ipak odluči da bez komada hljeba ostavi invalide od 60 do 80 posto invaliditeta, mi najavljujemo dugotrajne proteste, osnovna je poruka iz tog saopćenja.

Puni službeni naziv teksta čije izmjene traži Vlada je Zakon o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodica s djecom.

Nakon ove tačke dnevnog reda, poslanici Predstavničkog doma FBiH trebalo bi da razmotre informaciju o stanju u oblasti zaštite boračkih kategorija u Federaciji.