BiH
0

Sutra odluka o Delićevom vraćanju u Haag

FENA
Pretresno vijeće Haškog suda moglo bi sutra odlučivati o zahtjevu haškog tužilaštva da se vlastima Federacije BiH naredi hapšenje bivšeg generala Armije BiH i haškog optuženika Rasima Delića - potvrdio je glasnogovornik Haškog suda u BiH Refik Hodžić.

Delićevo hitno hapšenje i vraćanje u Haag od Pretresnog vijeća je zatražila glavna tužiteljica Haškog suda Carla del Ponte, javila je u nedjelju Federalna televizija.

U pismenom zahtjevu Del Ponte je navela kako je Delić prekršio uvjete iz naloga o privremenom puštanju na slobodu, jer je 13. decembra o svom predmetu razgovarao s Harisom Silajdžićem, iako mu je zabranjeno da o procesu koji se vodi protiv njega govori bilo s kim, osim sa svojim odvjetnicima.

Delić je od 11. decembra do 11. januara trebao biti na privremenoj slobodi, a garancije za njegovo privremeno oslobađanje dala je Vlada FBiH.

Federalni premijer Nedžad Branković uputio je pismo Međunarodnom kaznenom sudu u kojem je najavio da će Vlada Federacije BiH u ponedjeljak razmatrati pitanje generala Delića.

Rasimu Deliću se od jula ove godine sudi u Haagu po zapovjednoj odgovornosti zbog ratnih zločina počinjenih u proteklom ratu nad Srbima i Hrvatima u srednjoj Bosni.