Predstavnički dom PSBiH
0

Sutra o Prijedlogu budžeta institucija BiH za 2009.

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za sutra u Sarajevu trebalo da razmatra Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2009. godinu.

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma PSBiH usvojila je niz amandmana na Prijedlog budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza koji je utvrdilo Predsjedništvo BiH, čime ga je praktično vratila u okvire koje je prvobitno utvrdilo Vijeće ministara BiH.

Prema prijedlogu Predsjedništva BiH budžet bi iznosio oko 1,63 milijarde KM, a prema prijedlogu Vijeća ministara BiH oko 200 miliona KM manje.

U obrazloženju amandmana se navodi da je struktura prihoda u okvirima koje je usvojilo Fiskalno vijeće BiH, a da su u strukturi rashoda uvaženi, u granicama mogućnosti, i prijedlozi Predsjedništva BiH. Predviđeno je smanjenje svih brutoplaća za 1,2 posto, smanjenje svih materijalnih troškova kod svih korisnika za 16 posto (osim za Ured za reviziju, Upravu za indirektno oporezivanje i Regulatornu agenciju za komunikacije), smanjena je tekuća rezerva...

Poslanici bi trebalo da razmatraju i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti tajnih podataka i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH čiji je predlagač Zajednička sigurnosno-obavještajna komisija za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH.

Na dnevnom redu bi trebalo da se nađe i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o proizvodnji naoružanja i vojne opreme; Prijedlog zakona o maloljetnim počiniocima krivičnih djela i krivičnopravnoj zaštiti djece i maloljetnika kao i Prijedlog zakona o fiskalnim kasama, koji je predložio poslanik SDP-a BiH Jozo Križanović.

U prvom čitanju bi trebali biti razmatrani Prijedlog zakona o oružju; Prijedlog zakona o dopuni Zakona o carinskoj tarifi BiH; Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu BiH te Prijedlog zakona o državnoj imovini Bosne i Hercegovine, koji je predložio poslanik Stranke za BiH Sadik Bahtić.

Između ostalog, na dnevnom redu bi trebalo biti i imenovanje predsjednika, zamjenika i članova Nezavisnog odbora i Odbora za žalbe građana kao nezavisnih tijela policijske strukture BiH.