PSBiH
0

Sutra o inicijativi za glasanje o nepovjerenju Vijeću ministara BiH

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za sutra u Sarajevu trebalo da razmatra inicijativu poslanika Jerka Ivankovića Lijanovića, Hadži Jovana Mitrovića i Sefera Halilovića za glasanje o nepovjerenju Vijeću ministara BiH.

Jerko Ivanković Lijanović je danas, govoreći o razlozima za pokretanje inicijative, naveo „nesposobnost Vijeća ministara“ koja se pokazala kroz neprovođenje programskih načela i ciljeva koje je definirala vladajuća šestorka 3. januara 2007. godine, iz kojih je vidljivo da nijedan od tih programskih ciljeva nije realiziran.

„Posebno onaj ekonomski dio gdje imamo i katastrofalne pokazatelje, gdje nam je vanjskotrgovnski deficit porastao sa šest milijardi prošle godine na osam, a ove godine će porasti na deset iako je programskim ciljevima bilo predviđeno da se on mora smanjiti“, kazao je Ivanković Lijanović Feni.

Po njegovim riječima, odluke koje je Vijeće ministara donosilo uglavnom idu u korist susjednim zemljama, tako da nam je deficit sa Srbijom i Hrvatskom ove godine više od tri milijarde maraka.

„To su osnovni razlozi zbog kojih smatramo da ovo vijeće ministara nije Vijeće ministara BiH, nego vijeće ministara Zagreba i Beograda. Mislimo da trebaju biti razriješeni i imenovani novi ljudi koji će uspješnije voditi ovu državu i ekonomiju ove države dovesti u puno bolji položaj“, kazao je Ivanković Lijanović.

Na pitanje da li očekuje podršku ostalih poslanika, odgovorio je da na osnovu diskusija koje su imali poslanici u Predstavničkom domu, očekuje da će ova inicijativa dobiti potrebnu većinu.

„Velik broj zastupnika iz vladajuće šestorke nije zadovoljan radom Vijeća ministara tako da smatram da će sutra Vijeće ministara biti razriješeno i da ćemo onda imati priliku izabrati novo. Ukoliko do toga ne dođe, onda ću tražiti razrješenje Parlamentarne skupštine, zapravo zastupnika Zastupničkog doma i raspisivanje prijevremenih izbora, jer onda nije Vijeće ministara krivo zato što loše radi posao nego su krivi oni koji ga štite u tako loše obavljenom poslu“, kazao je Ivanković Lijanović.