{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sutra o Inckovim zahtjevima?

S
9.6.2009. u 21:57
0
12
Sutra o Inckovim zahtjevima?
0
Sutra o Inckovim zahtjevima?
Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (RS) odlučiće sutra da li će na dnevni red sjednice biti uvršteni zahtjevi visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da parlament Srpske poništi zaključke u vezi sa informacijom o efektima prenošenja nadležnosti sa RS na BiH.
Skupština će sutra tokom izglasavanja dnevnog reda odlučiti o ovom prijedlogu koji će, kako je najavio, predsjednik parlamenta Igor Radojičić podnijeti u svojstvu narodnog poslanika.

Većina parlamentarnih stranaka u RS tokom današnjih konsultacija sa Radojičićem ponovila je da ne treba ništa mijenjati u vezi sa zaključcima parlamenta Srpske o prenošenju nadležnosti, koji su usvojeni 14. maja.

"Sve partije koje su učestvovale u donošenju zaključaka, i dalje smatraju da oni nemaju antidejtonski i antiustavni karakter, niti da su bili motivisani takvom namjerom", rekao je Radojičić novinarima u Banjaluci nakon konsultacija.

Radojičić je naglasio da SNSD pozdravlja dolazak visokog predstavnika u Banjaluku, jer to predstavlja korak ka relaksaciji situacije koja je eskalirala u krizu, ali da parlament nije dobio odgovor da li će Incko doći i u Narodnu skupštinu RS.

Predsjednik Vlade RS i lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da visoki predstavnik u BiH može da ukine zaključke Narodne skupštine RS, ali da će ih vlasti RS primjenjivati i kada ode visoki predstavnik.

"Ako ostale stranke iz RS u Narodnoj skupštini budu htjele da se dogovorimo da se zaključci apsolutnim konsenzusom preimenuju u deklaraciju spremni smo da o tome razgovaramo. Lično preferiram da ostanu zaključci Narodne skupštine RS, da ih ukine visoki predstavnik i da ih opet primjenjujemo kada visoki predstavnik ode", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Partija demokratskog progresa /PDP/ ne podržava mogućnost da se zaključci Narodne skupštine o efektima prenesenih nadležnosti sa RS na BiH preimenuju u deklaraciju, izjavio je predsjednik Izvršnog odbora PDP-a Zoran Đerić.

On je najavio mogućnost uvrštavanja u dnevni red sutrašnje sjednice parlamenta rasprave o novonastaloj situaciji u vezi sa zaključcima Narodne skupštine RS, te dodao da je važno da se Vlada konačno izjasni o ovom pitanju.

Socijalistička partija (SP) smatra da u dnevni red sjednice Narodne skupštine RS treba da bude uvrštena rasprava o pismima visokog predstavnika u BiH Valentina Incka u vezi sa zaključcima parlamenta od 14. maja, rekao je Srni predsjednik SP-a Petar Đokić.

On je nakon sjednice Predsjedništva SP-a najavio da će, ako dođe do rasprave, predložiti formiranje komisije koju će činiti predstavnici parlamentarnih stranaka RS i pravni eksperti, koji bi tražili razgovor sa visokim predstavnikom radi razjašnjavanja svega što se čini sporno u vezi sa zaključcima Skupštine, pa i tumačenjima koje je Incko dao u svojim pismima.

Poslanici SDS-a u Narodnoj skupštini RS najavili su da neće glasati za poništenje zaključaka u vezi s informacijom o efektima prenošenja ustavnih ovlašćenja sa RS na institucije BiH, ukoliko se takav zahtjev nađe na dnevnom redu parlamenta Srpske.

Predsjedništvo SDS-a je zaključilo je ranije da se ova stranka ne odriče stavova iznesenih u ovim zaključcima.

Srpska radikalna stranka RS ne prihvata da se mijenja sadržaj, suština niti forma zaključaka koje je Narodna skupština RS usvojila 14. maja.

Klub poslanika SDA-SDP u Narodnoj skupštini RS smatra da parlament treba da poništi zaključke od 14. maja, kao i da na dnevni red sjednice treba da budu uvrštena Inckova pisma.

Incko je ranije zatražio da Narodna skupština do 11. juna poništi svoje zaključke od u vezi sa informacijom o prenošenju nadležnosti sa RS na BiH.

Narodna skupština RS usvojila je 14. maja set zaključaka u vezi s Informacijom o efektima prenošenja ustavnih ovlaštenja sa RS na institucije BiH, kojim se tvrdi da prenošenje nadležnosti bez prethodnog dogovora entiteta nije ustavan.

Incko je u vezi sa ovim zaključcima parlamentu Srpske uputio dva pisma.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: