{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sutra o Inckovim zahtjevima?

S
9.6.2009. u 21:57
0
12
Sutra o Inckovim zahtjevima?
0
Sutra o Inckovim zahtjevima?
Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (RS) odlučiće sutra da li će na dnevni red sjednice biti uvršteni zahtjevi visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da parlament Srpske poništi zaključke u vezi sa informacijom o efektima prenošenja nadležnosti sa RS na BiH.
Skupština će sutra tokom izglasavanja dnevnog reda odlučiti o ovom prijedlogu koji će, kako je najavio, predsjednik parlamenta Igor Radojičić podnijeti u svojstvu narodnog poslanika.

Većina parlamentarnih stranaka u RS tokom današnjih konsultacija sa Radojičićem ponovila je da ne treba ništa mijenjati u vezi sa zaključcima parlamenta Srpske o prenošenju nadležnosti, koji su usvojeni 14. maja.

"Sve partije koje su učestvovale u donošenju zaključaka, i dalje smatraju da oni nemaju antidejtonski i antiustavni karakter, niti da su bili motivisani takvom namjerom", rekao je Radojičić novinarima u Banjaluci nakon konsultacija.

Radojičić je naglasio da SNSD pozdravlja dolazak visokog predstavnika u Banjaluku, jer to predstavlja korak ka relaksaciji situacije koja je eskalirala u krizu, ali da parlament nije dobio odgovor da li će Incko doći i u Narodnu skupštinu RS.

Predsjednik Vlade RS i lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da visoki predstavnik u BiH može da ukine zaključke Narodne skupštine RS, ali da će ih vlasti RS primjenjivati i kada ode visoki predstavnik.

"Ako ostale stranke iz RS u Narodnoj skupštini budu htjele da se dogovorimo da se zaključci apsolutnim konsenzusom preimenuju u deklaraciju spremni smo da o tome razgovaramo. Lično preferiram da ostanu zaključci Narodne skupštine RS, da ih ukine visoki predstavnik i da ih opet primjenjujemo kada visoki predstavnik ode", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Partija demokratskog progresa /PDP/ ne podržava mogućnost da se zaključci Narodne skupštine o efektima prenesenih nadležnosti sa RS na BiH preimenuju u deklaraciju, izjavio je predsjednik Izvršnog odbora PDP-a Zoran Đerić.

On je najavio mogućnost uvrštavanja u dnevni red sutrašnje sjednice parlamenta rasprave o novonastaloj situaciji u vezi sa zaključcima Narodne skupštine RS, te dodao da je važno da se Vlada konačno izjasni o ovom pitanju.

Socijalistička partija (SP) smatra da u dnevni red sjednice Narodne skupštine RS treba da bude uvrštena rasprava o pismima visokog predstavnika u BiH Valentina Incka u vezi sa zaključcima parlamenta od 14. maja, rekao je Srni predsjednik SP-a Petar Đokić.

On je nakon sjednice Predsjedništva SP-a najavio da će, ako dođe do rasprave, predložiti formiranje komisije koju će činiti predstavnici parlamentarnih stranaka RS i pravni eksperti, koji bi tražili razgovor sa visokim predstavnikom radi razjašnjavanja svega što se čini sporno u vezi sa zaključcima Skupštine, pa i tumačenjima koje je Incko dao u svojim pismima.

Poslanici SDS-a u Narodnoj skupštini RS najavili su da neće glasati za poništenje zaključaka u vezi s informacijom o efektima prenošenja ustavnih ovlašćenja sa RS na institucije BiH, ukoliko se takav zahtjev nađe na dnevnom redu parlamenta Srpske.

Predsjedništvo SDS-a je zaključilo je ranije da se ova stranka ne odriče stavova iznesenih u ovim zaključcima.

Srpska radikalna stranka RS ne prihvata da se mijenja sadržaj, suština niti forma zaključaka koje je Narodna skupština RS usvojila 14. maja.

Klub poslanika SDA-SDP u Narodnoj skupštini RS smatra da parlament treba da poništi zaključke od 14. maja, kao i da na dnevni red sjednice treba da budu uvrštena Inckova pisma.

Incko je ranije zatražio da Narodna skupština do 11. juna poništi svoje zaključke od u vezi sa informacijom o prenošenju nadležnosti sa RS na BiH.

Narodna skupština RS usvojila je 14. maja set zaključaka u vezi s Informacijom o efektima prenošenja ustavnih ovlaštenja sa RS na institucije BiH, kojim se tvrdi da prenošenje nadležnosti bez prethodnog dogovora entiteta nije ustavan.

Incko je u vezi sa ovim zaključcima parlamentu Srpske uputio dva pisma.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: