{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sutra nastavak suđenja Iliji Jurišiću

F
FENA
15.1.2009. u 11:04
0
5
Sutra nastavak suđenja Iliji Jurišiću
0
Sutra nastavak suđenja Iliji Jurišiću
Pred Vijećem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, kojem predsjedava Vinka Beraha Nikičević, u petak, 16. januara 2009. godine nastavlja se sudski proces protiv Ilije Jurišića, koji se nalazi u beogradskom pritvoru od 11. maja 2007. godine.
Očekuje se da će se sudskom pozivu odazvati pet svjedoka među kojima su Radenko Ivković, Marko Novaković, Momčilo Ivković, Milivoje Mašulović i Ranko Beloica. Ukoliko se odazovu, posebno zanimljivo bit će svjedočenje bivših oficira JNA, odnosno Vojske Republike Srpske koji su u vrijeme incidenta na Brčanskoj Malti obavljali značajne vojne dužnosti.

Potpukovnik Milivoje Mašulović je u to vrijeme bio pomoćnik za bezbjednost komandanta 17. Korpusa JNA. U svojoj izjavi, datoj u istrazi, svjedočio je o raskolu u JNA tvrdeći da je jedan dio oficira bio četnički nastrojen i nije slušao zvaničnu komandu. On je tada posebno apostrofirao četničku orjentaciju Nikole Denčića, tadašnjeg komandanta 17. korpusa za pozadinu, koji je javno ispoljavao svoju četničku orijentaciju i koji je vrlo brzo preuzeo komandu nad Korpusom. Mašulović je u istrazi potvrdio da je upravo Denčić insistirao da se 92. motorizovana brigada ne izvlači iz Tuzle i da se grad mora zadržati pod srpskom kontrolom „po svaku cenu“. O tome je u istrazi svjedočio i potpukovnik Marko Novaković, zamjenik načelnika bezbjednosti 17. Korpusa JNA, koji je, takođe, govorio o paralelnim komandama.

Major Ranko Beloica je u vrijeme događaja na Brčanskoj Malti od 15. maja 1992. bio na dužnosti pomoćnika komandanta za pozadinu u 92. motorizovanoj brigadi. U svojoj izjavi, koju je samo godinu dana nakon incidenta u Tuzli, dao organima bezbjednosti 1. Armije on je do u detalje opisao ponašanje rezervista sa Ozrena u Kasarni „Husinska buna“ rekavši da su pljačkali, opijali se i bili izvan svake kontrole. Po njegovom svjedočenju ta je grupa izvršila provalu u magacine TO na Kozlovcu, a to je trenutak od kada komandant Kasarne Mile Dubajić gubi gotovo svaku kontrolu nad ovim vojnim objektom. Posebno je značajno da je u svojoj izjavi Belioca dao kompletnu komandnu strukturu paravojnih jednica koje su u to vrijeme bile pod komandom Mila Dubajića.

Ostala dvojica svjedoka, Radenko Ivković i Momčilo Ivković, pripadaju rezervistima.

Ostaje da se vidi hoće li navedeni svjedoci ostati kod izjava datih tokom istrage ili će pokušati sve to ublažiti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: