{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sutra nastavak suđenja Iliji Jurišiću

F
15.1.2009. u 11:04
0
5
Sutra nastavak suđenja Iliji Jurišiću
0
Sutra nastavak suđenja Iliji Jurišiću
Pred Vijećem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, kojem predsjedava Vinka Beraha Nikičević, u petak, 16. januara 2009. godine nastavlja se sudski proces protiv Ilije Jurišića, koji se nalazi u beogradskom pritvoru od 11. maja 2007. godine.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Očekuje se da će se sudskom pozivu odazvati pet svjedoka među kojima su Radenko Ivković, Marko Novaković, Momčilo Ivković, Milivoje Mašulović i Ranko Beloica. Ukoliko se odazovu, posebno zanimljivo bit će svjedočenje bivših oficira JNA, odnosno Vojske Republike Srpske koji su u vrijeme incidenta na Brčanskoj Malti obavljali značajne vojne dužnosti.

Potpukovnik Milivoje Mašulović je u to vrijeme bio pomoćnik za bezbjednost komandanta 17. Korpusa JNA. U svojoj izjavi, datoj u istrazi, svjedočio je o raskolu u JNA tvrdeći da je jedan dio oficira bio četnički nastrojen i nije slušao zvaničnu komandu. On je tada posebno apostrofirao četničku orjentaciju Nikole Denčića, tadašnjeg komandanta 17. korpusa za pozadinu, koji je javno ispoljavao svoju četničku orijentaciju i koji je vrlo brzo preuzeo komandu nad Korpusom. Mašulović je u istrazi potvrdio da je upravo Denčić insistirao da se 92. motorizovana brigada ne izvlači iz Tuzle i da se grad mora zadržati pod srpskom kontrolom „po svaku cenu“. O tome je u istrazi svjedočio i potpukovnik Marko Novaković, zamjenik načelnika bezbjednosti 17. Korpusa JNA, koji je, takođe, govorio o paralelnim komandama.

Major Ranko Beloica je u vrijeme događaja na Brčanskoj Malti od 15. maja 1992. bio na dužnosti pomoćnika komandanta za pozadinu u 92. motorizovanoj brigadi. U svojoj izjavi, koju je samo godinu dana nakon incidenta u Tuzli, dao organima bezbjednosti 1. Armije on je do u detalje opisao ponašanje rezervista sa Ozrena u Kasarni „Husinska buna“ rekavši da su pljačkali, opijali se i bili izvan svake kontrole. Po njegovom svjedočenju ta je grupa izvršila provalu u magacine TO na Kozlovcu, a to je trenutak od kada komandant Kasarne Mile Dubajić gubi gotovo svaku kontrolu nad ovim vojnim objektom. Posebno je značajno da je u svojoj izjavi Belioca dao kompletnu komandnu strukturu paravojnih jednica koje su u to vrijeme bile pod komandom Mila Dubajića.

Ostala dvojica svjedoka, Radenko Ivković i Momčilo Ivković, pripadaju rezervistima.

Ostaje da se vidi hoće li navedeni svjedoci ostati kod izjava datih tokom istrage ili će pokušati sve to ublažiti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: