FBiH
0

Sutra nastavak sjednice Predstavničkog doma

FENA
Današnja sjednica sa zahtjevnim dnevnim redom Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH prekinuta je poslijepodne u Sarajevu i bit će nastavljena sutra.

U cijelom njenom toku pred zgradom Parlamenta boravila je veća grupa invalida, mahom neratnih, u očekivanju ishoda poslaničkog odlučivanja o izmjenama federalnog zakona koji reguliše prava ove populacije.

Nacrt izmjena tog zakona, upućen iz Federalne vlade, poslanici su odbili tokom sjednice, ali invalidi se ni nakon toga nisu razilazili jer su, prema njihovim izjavama, uzalud očekivali da im se obrati neko od odgovornih. Ujedno svojim prisustvom žele istaći koliko im je važna rasprava koju očekuju sutra u Federalnoj vladi o njihovom problemu.

Nacrt predloženih izmjena akta čiji je puni naziv Zakon o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtva rata i zaštite porodica s djecom, koji danas nije prihvatio Predstavnički dom, značio je mjere koje invalidi kvalifikuju restriktivnim po njih. Između ostalog je predlagano uvođenje imovinskog cenzusa kao eliminatornog uvjeta za sticanje prava invalida na određenu naknadu te vraćanje na brigu kantonima korisnika naknada starijih od 65 godina.

S obzirom na to da je danas odbijen, iz Federalne vlade je obećano da će Parlamentu predložiti novi nacrt izmjena i dopuna ovog zakona.

Za razliku od tog akta, poslanici su danas prihvatili usaglašeni tekst izmjena Zakona o otkupu stanova na kojima postoji stanarsko pravo u FBiH.

Osim što je time riješeno da nosioci stanarskog prava u stanovima čiji su raniji vlasnici vakufi, legati i zadužbine mogu otkupljivati te stanove bez saglasnosti ranijih vlasnika, nosioci stanarskog prava ovim su dobili pravo uknjižbe nad otkupljenom imovinom.

U Predstavničkom domu je danas bilo riječi i o pitanju izbora članova Upravnog odbora Radio-televizije Federacije BiH.

Predsjednik parlamentarne Komisije za izbor i imenovanja Ismet Osmanović najavio je da će za narednu sjednicu biti predložen novi sastav Upravnog odbora sačinjen s liste imena koju je dostavila Regulatorna agencija za komunikacije (RAK).

Sjednica Predstavničkog doma bit će nastavljena sutra u 10 sati.