Banja Luka
0

Sutra nastavak sjednice Narodne skupštine RS-a

FENA
U Banjoj Luci je za sutra zakazan nastavak sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, na čijem dnevnom redu je ranije uvrštena tačka o utvrđivanju stava povodom zahtjeva iz pisama visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Valentina Inzka koji se odnose na skupštinske zaključke od 14.maja.

Imajući u vidu da je Valetnin Inzko jučer stavio van snage te sporne skupštinske zaključke o efektima prijenosa ustavnih nadležnosti sa entiteta na nivo BiH, za pretpostaviti je da će ta tačka biti preformulirana ili će biti povučena s dnevnog reda.

Poslanici bi sutrašnju sjednicu trebalo da nastave raspravom o Prijedlogu strategije razvoja lokalne samouprave u RS-u za period 2009.-2015. godine, a razmatrat će i konsolidirani izvještaj o investiranju javnih sredstava, zatim izvještaj Radio-televizije Republike Srpske o poslovanju u 2008. godini i Plan rada za ovu godinu.

Skupština bi trebalo i da se izjasni o stanju u bankarskom sistemu RS-u prošloj godini, kao i o izvještaju o saradnji institucija RS-a sa Haškim sudom u prva tri mjeseca ove godine.

Razmatrat će se i informacija o dugu RS-u sa stanjem na dan 31.decembra 2008. godine, zatim informacija o realizaciji obaveza iz ugovora o privatizaciji preduzeća iz oblasti naftne industrije RS-a, kao i informacija o sprovođenju člana 3. Zakona o lokalnoj samoupravi u RS-u.