BiH
0

Sutra nastavak razgovora o reformi policije

FENA
Lideri političkih stranaka zastupljenih u državnom parlamentu trebali bi sutra u Sarajevu nastaviti razgovore o reformi policije, koji su prekinuti u petak bez postizanja dogovora.

Razgovore je sazvao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić, a njima su prisustvovali i predstavnici ključnih međunarodnih organizacija – viši zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian, šef Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kourkoulas, te šef EUPM-a u BiH Vincenzo Coppola.

Dogovor o reformi policije, u skladu s tri evropska principa, jedan je od ključnih uvjeta za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) s Evropskom unijom. Pregovori o SAA su uspješno završeni pred kraj prošle godine, ali iz EU-a poručuju da Sporazum neće biti ni parafiran ni potpisan bez dogovora o reformi policije.

Evropski principi znače da sve nadležnosti za zakone i pitanja budžeta koja se tiču policije moraju biti utvrđene na državnom niovu, da nema političkog uplitanja u operativni rad policije, te da funkcionalna lokalna policijska područja moraju biti utvrđena na temelju tehničkih kriterija relevantnih za rad policije gdje bi operativna komanda ostala na lokalnom nivou.

Iako su ovi principi sadržani u Sporazumu o rekonstruiranju policijskih struktura u BiH, koji su još 2005. godine usvojili državni i entitetski parlamenti, najveće sporno je pitanje je postojanje entitetske policije.

Predstavnici stranaka iz RS-a insistiraju na opstanku policije RS kao dijela budućih policijskih struktura. Lider SNSD-a Milorad Dodik je u petak izjavio da je policija RS-a minimum za bilo kakav dogovor

On se zalaže za funkcionalno uvezivanje SIPA-e, DGS-a, i entitetskih policija, pri čemu bi se jedan dio poslova prenio na SIPA-u vezano za krupni i organizirani kriminal ili terorizam, dok bi policiji Republike Srpske ostao javni red i mir, saobraćaj i ekonomski kriminal i prikupljanje obavještajnih podataka o kriminalu.

Predstavnici stranaka iz Federacije bili su suprotnog mišljenja. Predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić je izjavio da stranke iz RS-a praktično žele zadržati postojeće stanje.

Silajdžić je poručio da ova stranka neće dozvoliti da stanje ostane onakvo kakvo jeste.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić također smatra da ne trebaju ni kantonalne ni entitetske policije, već regionalne policijske oblasti zasnovane na tehničkim i drugim kriterijima.

Učesnici sastanka u petak su kazali da predstavnici međunarodne zajednice koji prisustvovali sastanku još nisu iznosili svoje stavove, već su tražili pojašnjenje od učesnika pregovora.