Uspostava vlasti u HNK
54

Sutra konstituirajuća sjednica u Mostaru: Hoće li HDZ produžiti političko partnerstvo sa SDA?

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Konstituirajuća sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona održat će sutra u Mostaru, gdje će zasjesti 30 zastupnika iz osam političkih stranaka. Ali se konačno formiranje vlasti ne očekuje dok taj proces ne bude okončan na novu Federacije BiH.

Prema najavi Skupštine HNK konstituirajuća sjednica će početi sutra u 14 sati kojom će prema pravilniku rukovoditi predsjedavajući prošlog saziva Šerif Špago (SDA) do izbora novog predsjedavajućeg.

Međutim, uzimajući u obzir činjenicu da su se sami predstavnici političkih stranaka u Hercegovini odmah nakon izbora izjasnili kako će se vlast u ovom kantonu formirati po uzoru na Federaciju BiH, očito se na ovoj sjednici neće otići dalje od polaganja zakletve i formiranja klubova naroda, jer politički dogovor za uspostavu vlasti još uvijek ne postoji.

Nakon toga, kao to i biva u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, se očekuju mukotrpni i dugotrajni pregovori stranaka o tome, ko će s kim, kako i na koji način.

Jedino je sigurno da se vlast ne može formirati bez HDZ BiH, koji je najjača politička opcija s 11 mandata. Njihov dosadašnji partner SDA sa sedam mandata druga je najjača politička opcija, s kojom bi uz HDZ 1990 mogli formirati vlast, ali pitanje je hoće li se partnerstvo produžiti ili će HDZ vlast uspostaviti sa strankama iz opozicije, što je tehnički veoma moguće.

Ako bi HDZ BiH s HDZ-om 1990 koji broji tri mandata formirao vlast bez SDA, s obzirom na to da s njima u vlast Republikanci neće, partneri bi trebali biti SDP s tri glasa, NES s jednim glasom i NIP s jednim glasom, ali za dvotrećinsku većinu bi u tom slučaju morali uključiti i Komšićev DF koji ima dva mandata.

Kako Klix.ba doznaje politički lider HDZ-a u Hercegovini su razrovali s obje opcije, ali u konačnici politički dogovor još nije postignut.

Prema tome je izgledniije da će HDZ izbjeći Komšićev DF i vlast ponovno formirati sa provjerenim političkim partnerom SDA .

Ali ne treba zaboraviti da je neizvjesnost o uspostavi vlasti u HNK odraz političkih pregovora na višim nivoima vlasti.

U skupštinske kupe će zasjesti zastupnici osam stranaka: HDZ BiH: Slaven Zeljko, Iva Raguž, Tomislav Martinović, Zora Dujmović, Daniel Babić, Ivana Buntić-Jovanović, Damir Džeba, Slavko Bilić, Marija Matuško Oliver Soldo, Marija Bošković ; HDZ 1990: Ivan Odak, Danijela Mišura, Zoran Krešić; HRS: Vesna Šunjić, Mirko Vasilj; SDA: Irma Memidžan, Džafer Alić, Kemal Muratović, Salmir Kaplan, Dragica Suša, Nedžad Maksumić, Harun Kurtović; SDP: Ismet Lulić, Vesna Saradžić, Arman Zalihić; DF: Zoran Mikulić, Sadina Hejub; NES: Nermin Vrtić te NiP: Omer Hujdur.