BiH
0

Sutra konferencija poljoprivrednika pet zemalja zapadnog balkana

FENA
U Sarajevu u hotel "Europi" od 8. do 11. juna održava se Konferencija popljoprivrednika pet zemalja zapadnog Balkana koje nisu u EU, izuzev Republike Hrvatske. To je peti i posljedni sastanak koji se organizira zahvaljujući pomoći švedske SIDE I Švedske farmerske organizacije, najavilo je u nedjelju Udruženje poljoprivrednika u BiH (UPBiH).

Prvi sastanak održao se u decembru prošle godine u Skoplju, drugu je bio u Tirani, treći u Budvi, četvrti u Švedskoj. Cilj ovih sastanaka jeste formiranje balkanske koordinacije poljoprivrednika ovih zemalja koje, pored svih razlika, imaju dosta zajedničkih problema kad je riječ o poljoprivredi i ruralnom razvoju te približavanju EU.

Na prethodnim sastancima definirani su ti zajednički problemi te je konstatovano da je glavni razlog lošeg stanja u poljoprivredama ovih zemalja slab utjecaj popljoprivrednika, preko njihovih udruženja, na odgovorne institucije vlasti koje kreiraju i implementiraju agrarne politike. Uzrok toga slabog utjecaja leži u činjenici da je nevladin sektor u poljoprivredama ovih zemalja neorganiziran i razjedinjen izuzev u R Makedoniji gdje popstoji jedinstvena asocijacija poljoprivrednih udruženja, navodi se u saopćenju UPBiH.

Pošto je sektorsko "umrežavanje" definirano kao cilj, ukazuje se potreba za materijalnom pomoći i za transferom međusobni iskustava. Koordinacija poljoprivrednika balkanskih zemalja (BAAN) bit će dobar organizacioni osnov za animiranje donatora iz EU za pomoć nevladinom sektoru u poljoprivredi i za uključenje umreženih nevladinih organizacija iz ovog sektora u poljoprivredne ebvropske asocijacije.

Poljoprivrednike BiH na ovim skupovima predstavljaju Udruženje poljoprivrednika u BiH te zadružni savezi dva entiteta.