Banja Luka
0

Sutra konferencija o saradnji policije i tužilaštava u BiH

SRNA
U organizaciji Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH u Banjaluci će sutra biti održana Peta konferencija o saradnji policije i tužilaštava u BiH, čija će tema biti "Uspostavljanje boljih mehanizama saradnje između policije i tužilaštava u BiH", potvrđeno je Srni u MUP-u RS.

Domaćin konferencije u Banjaluci biće članovi Upravnog odbora projekta koji je i tema ovog skupa i to predsjednik VSTS-a Milorad Novković, ministar bezbjednosti BiH Tarik Sadović, ministri unutrašnjih poslova RS i FBiH Stanislav Čađo i Muhidin Alić i šef policije Brčko distrikta Goran Lujić, koji će imati i uvodna izlaganja na konferenciji.

Aktivno učešće i uvodna izlaganja na konferenciji o saradnji policije i tužilaštava u BiH imaće i šef Policijske misije EU u BiH, brigadni general Štefan Feler, ambasador Velike Britanije u BiH Majkl Tejtam i ambasador Norveške u BiH Jan Bratu, a ovaj projekat se provodi u saradnji sa Policijskom misijom EU u BiH uz finansijsku podršku Vlade Velike Britanije, Vlade Norveške i Policijske misije EU u BiH.

Tokom rada konferencije, u okviru podgrupe za izradu podzakonskih akata koji još nedostaju i za harmonizaciju postojećih zakonskih akata, planirano je da panelisti budu glavni tužilac Tužilaštva BiH Milorad Barašin, glavni tužilac Tužilaštva FBiH Zdravko Knežević i direktor Sipe Mirko Lujić.

Panelisti u podgrupi za uspostavljanje kontinuirane zajedničke edukacije policije i tužilaca biće direktor Policije RS Uroš Pena, glavni tužilac Tužilaštva FBiH Zdravko Knežević i direktor Granične policije  BiH Vinko Dumančić.

U podgrupi za usaglašavanje evidencije i statistika na Konferenciji o saradnji policije i tužilaštava panelisti će biti direktor i zamjenik direktora Federalne uprave policije Zlatko Miletić i Samir Džebo, glavni tužilac Javnog tužilaštva Brčko distrikta Zekerija Mujkanović i načelnik Uprave kriminalističke policije RS Gojko Vasić.

Panelisti u podgrupi za analizu mogućnosti za uspostavljanje kaznenih i drugih evidencija kojima bi pristup imala policija i tužilaštva, biće šef policije Brčko distrikta Goran Lujić, glavni republički tužilac RS Amor Bukić i komesar Policije Posavskog kantona Josip Petrić.
Prema riječima organizatora, cilj konferencije je, prvenstveno, upoznavanje najšire javnosti o dosadašnjim rezultatima projekta uspostavljanja najboljih mehanizama saradnje između policije i tužilaštava u BiH, kao i utvrđivanje narednih koraka i prioriteta u ovoj oblasti. 

Peta konferencija o saradnji policije i tužilaštava u BiH biće održana u Kulturnom centru Banskog dvora u Banjaluci u 11.30 časova, a konferencija za novinare zakazana je za 13.00 časova.