BiH
2

Sutra kolektivna dženaza žrtvama Cazinske bune

FENA
Prijem za članove porodica žrtava Cazinske bune koja se dogodila 1950. godine bit će organiziran danas u Medžlisu Islamske zajednice u Cazinu

Ni 62 godine nakon Cazinske bune nema pouzdanih podataka o broju žrtava. Prema posljednjim dostupnim podacima devet seljaka ubijeno je tokom gušenja bune. Pred vojni sud izvedeno je 288 osoba od kojih je 17 osuđeno na smrt i strijeljano, objavio je RTV Cazin.

Nema još nikakvih podataka o smrtno stradalim koji su upućeni na dugogodišnje izdržavanje zatvorske kazne ili na višegodišnji dobrovoljni rad, a činjenica je da se mnogi nisu vratili ni iz Srpca gdje je kolektivno iseljeno 170 porodica s oko 1.000 članova.

Tokom današnjeg prijema članovima porodica žrtava uputit će se poruka da i sami doprinesu rasvjetljavanju istine o Cazinskoj buni da bi se u godinama što slijede prikupilo što više relevantnih pokazatelja. Bit će riječi i o pripremama za sutrašnju kolektivnu dženazu žrtvama Cazinske bune.

Dženaza će biti obavljena na gradskom stadionu u Cazinu nakon džuma-namaza, a predvodit će je reisu-l-ulema Mustafa ef.Cerić.