Fotofiniš
103

Sutra je važna sjednica PIC-a na kojoj će Schmidt tražiti podršku za promjenu Ustava FBiH

S. H.
Sjedište OHR-a u Sarajevu (Foto: D. S./Klix.ba)
Sjedište OHR-a u Sarajevu (Foto: D. S./Klix.ba)
U Sarajevu će sutra biti održana sjednica Vijeća za provedbu mira (PIC) koja je zanimljiva zbog trenutne političke klime u vezi mogućeg nametanja izmjena izbornog zakona i Ustava FBiH.

Nakon sutrašnje sjednice moglo bi biti poznato više detalja i opće raspoloženje u OHR-u u smislu nepoznanica da li će i u kojem obliku visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuti određene odluke u vezi izbornog zakona i Ustava FBiH.

Schmidt je do sada dobio podršku Amerike i Velike Britanije, međutim još nije poznato da je Schmidt dobio otvorenu podršku iz Evropske unije, a prije svih iz Njemačke. Iz Njemačke su se ranije mogli čuti glasovi koji su prilično suzdržani u vezi eventualnog nametanja.

U međuvremenu je Schmidt boravio na Strateškom forumu na Bledu gdje se sastao sa brojnim diplomatama i razgovarao o izbornom zakonu BiH. Sastao se i sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem, koji je otvoreno poručio kako podržava Schmidta u nametanju odluke.

To je izazvalo reakcije u BiH i ocjenu da će u nametnutoj odluci izaći u susret HDZ-u.

Pravni tim OHR-a prethodnih nekoliko dana, uključujući i danas obavljao razgovore sa predstavnicima parlamentarnih stranaka iz FBiH. Na tim konsultacijama ništa konkretno nije saopćeno te se postavlja pitanje d ali se radi samo o ispunjavanju forme.

Najveće kritike na račun Schmidta su imali iz DF-a koji su ljutito poručili da zamjeraju visokom predstavniku koji nije prisustvovao sastanku. Također su naglasili da su spremni na nove proteste. Da li će novih protesta biti nije jasno jer se o tome druge stranke za sada nisu oglasile.

Ukoliko Schmidt eventualno dobije neku vrstu podrške na sjednici PIC-a, može se očekivati da Schmidt već u narednih nekoliko dana nametne određene odluke u cilju izmjene Ustava FBiH.