{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sutra javna rasprava "Budućnost BiH i Evropska unija"

F
23.3.2007. u 10:06
0
0
Sutra javna rasprava "Budućnost BiH i Evropska unija"
0
Sutra javna rasprava "Budućnost BiH i Evropska unija"
Centar za strateške studije Međunarodnog foruma Bosna organizirat će sutra u Sarajevu javnu raspravu "Bosanskohercegovačka budućnost i Europska unija", i to oko dva stola: Europska unija: otkuda i kamo? i Bosanskohercegovačka budućnost i Europska unija, saopćeno je iz Centra.
Dana 24. marta 1957. godine Belgija, Francuska, Njemačka, Italija, Luxembourg, i Nizozemska su potpisale Rimsku povelju, odnosno ugovor o njihovom povezivanju u Europsku Ekonomsku Zajednicu.

Taj datum se smatra pokretanjem procesa koji pretpostavlja ujedinjene svih europskih zemalja u jedinstven politički i ekonomski poredak.

Na Bosni i Hercegovini je odgovornost da uz pomoć Evropske unije ostvari političke i ekonomske promjene svog sistema koje bi je učinile kompatibilnom sa standardima EU na taj način otvorio mogućnosti njenog punog uključivanja.

Taj proces promjena u Bosni i Hercegovini je uspostavljen. Njegovom obuhvatnošću i brzinom niko nije zadovoljan.

Rasprava bi trebala dati odgovore na pitanja kako osnažiti i ubrzati procese stabilizacije i pridruživanja, kako uspostaviti i ojačati široku alijansu činitelja bh. ukupnosti na putu stabilizacije i pridruživanja, te kako objektivizirati ključne činitelje slabljenja i zaprečivanja procesa stabilizacije i pridruživanja.

Za sudjelovanje u javnoj raspravi pozvani su ugledni bh. naučnici, političari i društveni aktivisti, te predstavnici Europske unije i njenih vodećih država članica.

Javnu raspravu će otvoriti Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, a za uvodne govornike su predviđeni Fikret Čaušević, Nerzuk Ćurak, Anto Domazet, Dimitris Kourkoulas, Zlatko Lagumdžija, Žarko Papić, Ćazim Sadiković, Osman Topčagić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: