BiH
0

Sutra javna rasprava "Budućnost BiH i Evropska unija"

FENA
Centar za strateške studije Međunarodnog foruma Bosna organizirat će sutra u Sarajevu javnu raspravu "Bosanskohercegovačka budućnost i Europska unija", i to oko dva stola: Europska unija: otkuda i kamo? i Bosanskohercegovačka budućnost i Europska unija, saopćeno je iz Centra.

Dana 24. marta 1957. godine Belgija, Francuska, Njemačka, Italija, Luxembourg, i Nizozemska su potpisale Rimsku povelju, odnosno ugovor o njihovom povezivanju u Europsku Ekonomsku Zajednicu.

Taj datum se smatra pokretanjem procesa koji pretpostavlja ujedinjene svih europskih zemalja u jedinstven politički i ekonomski poredak.

Na Bosni i Hercegovini je odgovornost da uz pomoć Evropske unije ostvari političke i ekonomske promjene svog sistema koje bi je učinile kompatibilnom sa standardima EU na taj način otvorio mogućnosti njenog punog uključivanja.

Taj proces promjena u Bosni i Hercegovini je uspostavljen. Njegovom obuhvatnošću i brzinom niko nije zadovoljan.

Rasprava bi trebala dati odgovore na pitanja kako osnažiti i ubrzati procese stabilizacije i pridruživanja, kako uspostaviti i ojačati široku alijansu činitelja bh. ukupnosti na putu stabilizacije i pridruživanja, te kako objektivizirati ključne činitelje slabljenja i zaprečivanja procesa stabilizacije i pridruživanja.

Za sudjelovanje u javnoj raspravi pozvani su ugledni bh. naučnici, političari i društveni aktivisti, te predstavnici Europske unije i njenih vodećih država članica.

Javnu raspravu će otvoriti Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, a za uvodne govornike su predviđeni Fikret Čaušević, Nerzuk Ćurak, Anto Domazet, Dimitris Kourkoulas, Zlatko Lagumdžija, Žarko Papić, Ćazim Sadiković, Osman Topčagić.