{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sutra izricanje presude Momčilu Mandiću optuženom za ratne zločine

F
17.7.2007. u 13:00
0
0
Sutra izricanje presude Momčilu Mandiću optuženom za ratne zločine
0
Sutra izricanje presude Momčilu Mandiću optuženom za ratne zločine
Izricanje prvostepene presude u predmetu Momčila Mandića, koji je optužen za krivična djela zločina protiv čovječnosti i ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, zakazano je za srijedu 18. jula u Sudu BiH u Sarajevu, najavljeno je iz Suda.
Prema navodima optužnice Momčilo Mandić je, u svojstvu pomoćnika ministra za unutrašnje poslove tzv. Srpske Republike BiH, rukovodio napadom kojeg su 6. aprila 1992. godine izvele policijske snage tzv. Srpske Republike BiH, zajedno sa vojnim i paravojnim formacijama, na “Centar za obrazovanje kadrova Ministarstva unutrašnjih poslova Republike BiH” na Vracama u Sarajevu.

Optužnica dalje navodi da je optuženi u periodu između maja i decembra 1992. godine, kao ministar pravde u Vladi tzv. Srpske Republike BiH, bio isključivo odgovoran za funkcioniranje svih kazneno-popravnih organizacija koje su djelovale u tzv. Srpskoj Republici BiH. To su, između ostalih, Kazneno-popravni dom “Butmir” na Ilidži, njegovo odjeljenje koje je bilo smješteno u tzv. “Planjinoj kući” u mjestu Svrake (Vogošća) te Kazneno-popravni dom “Foča” u Foči. Prema navodima optužnice, ove kazneno-popravne organizacije imale sva obilježja logora u kojima je nezakonito zatvaran veliki broj civila nesrpske nacionalnosti.

Glavni pretres u ovom predmetu je započeo 6. novembra 2006. godine i od tada je pred pretresnim vijećem održano 47 ročišta sa više od 207 sati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: