{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sutra izricanje presude Momčilu Mandiću optuženom za ratne zločine

F
17.7.2007. u 13:00
0
0
Sutra izricanje presude Momčilu Mandiću optuženom za ratne zločine
0
Sutra izricanje presude Momčilu Mandiću optuženom za ratne zločine
Izricanje prvostepene presude u predmetu Momčila Mandića, koji je optužen za krivična djela zločina protiv čovječnosti i ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, zakazano je za srijedu 18. jula u Sudu BiH u Sarajevu, najavljeno je iz Suda.
Prema navodima optužnice Momčilo Mandić je, u svojstvu pomoćnika ministra za unutrašnje poslove tzv. Srpske Republike BiH, rukovodio napadom kojeg su 6. aprila 1992. godine izvele policijske snage tzv. Srpske Republike BiH, zajedno sa vojnim i paravojnim formacijama, na “Centar za obrazovanje kadrova Ministarstva unutrašnjih poslova Republike BiH” na Vracama u Sarajevu.

Optužnica dalje navodi da je optuženi u periodu između maja i decembra 1992. godine, kao ministar pravde u Vladi tzv. Srpske Republike BiH, bio isključivo odgovoran za funkcioniranje svih kazneno-popravnih organizacija koje su djelovale u tzv. Srpskoj Republici BiH. To su, između ostalih, Kazneno-popravni dom “Butmir” na Ilidži, njegovo odjeljenje koje je bilo smješteno u tzv. “Planjinoj kući” u mjestu Svrake (Vogošća) te Kazneno-popravni dom “Foča” u Foči. Prema navodima optužnice, ove kazneno-popravne organizacije imale sva obilježja logora u kojima je nezakonito zatvaran veliki broj civila nesrpske nacionalnosti.

Glavni pretres u ovom predmetu je započeo 6. novembra 2006. godine i od tada je pred pretresnim vijećem održano 47 ročišta sa više od 207 sati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: